V Telči vznikne Středoevropské centrum pro kulturní dědictví

Zdroj
Jaroslav Buček
Vložil
ČTK
08.11.2005 08:40
Liberec

TELČ (Jihlavsko) - Bývalý jezuitský areál v Telči na Jihlavsku se během několika let díky společnému projektu Masarykovy univerzity (MU), Českého vysokého učení technického (ČVUT) a Národního památkového ústavu přemění na Středoevropské centrum pro kulturní dědictví. "Vysoké školy i památkový ústav budou mít v Telči svá pracoviště a budou úzce spolupracovat s dalšími školami i výzkumnými pracovišti z domova i ze zahraničí," řekl dnes ČTK senátor Václav Jehlička, předseda senátního výboru pro vzdělávání, vědu a kulturu.

Náklady na projekt, který by se měl uskutečnit do roku 2009, dosahují devět milionů eur (přibližně 270 milionů korun). Financování by měla zajistit z 85 procent dotace z takzvaných Norských fondů.
Projekt sestává ze tří investičních záměrů. Prvním jsou stavební úpravy a vybavení objektu bývalé jezuitské koleje pro potřeby brněnské MU. Výukové centrum v bývalém jezuitském gymnáziu v bezprostředním sousedství koleje tam už buduje stavební fakulta ČVUT. "Od příštího akademického roku zde chceme otevřít první ročník bakalářského studia architektury pro více než stovku studentů v denním studiu," řekl ČTK rektor ČVUT Jiří Witzany.
Pracoviště obou vysokých škol budou vzájemně stavebně propojena nádvořím a zahradou. V celém vysokoškolském areálu v centru města by podle rektora MU Petra Fialy mohlo působit kolem tisícovky studentů.
Krajské pracoviště NPÚ pro Vysočinu v nedalekém objektu bývalé jezuitské nemocnic by podle představ ředitele NPÚ v Brně Jaromíra Míčky mohlo zahájit činnost v roce 2008. Objekt však čeká kompletní rekonstrukce. Kromě terénních památkářů zde budou i specialisté na restaurování či odborníci na lidovou architekturu. Společná výzkumná činnost všech tří institucí bude přímo zaměřená na ochranu kulturních památek, dodal Jehlička.
Vznik centra pro kulturní dědictví považuje ministr kultury Vítězslav Jandák za unikátní záležitost v rámci střední Evropy. "Je to jeden ze způsobů, jak by se v budoucnu měly památky využívat," řekl Jandák při své dnešní návštěvě města.
Jezuitský areál zahrnující kolej a gymnázium vznikl v Telči v polovině 17. století při příchodu jezuitů do města. Z téže doby je i takzvaný Lanerův dům, kde sídlila jezuitská nemocnice. Řád v Telči zanikl roku 1773. Objekty zůstaly bez zásadní údržby, jejich využívání v dalších letech neodpovídalo významu, který měly v minulosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články