Kampus ústecké univerzity by mohl být hotov v roce 2013

Zdroj
Vít Lukáš
Vložil
ČTK
28.08.2007 17:05
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V roce 2013 by mohl být hotový nový kampus Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Univerzita hlavně musí uspět se žádostmi o peníze z evropských fondů. Novinářům to dnes řekla její rektorka Iva Ritschelová. Univerzita kampus buduje ze starého areálu ústecké Masarykovy nemocnici.
    Jak rychle se podaří kampus, ve kterém by mělo najít zázemí kolem 10.000 studentů a více než tisícovka zaměstnanců, dokončit, podle rektorky závisí na tom, kdy se podaří získat peníze. Škola potřebuje zhruba 2,9 miliardy korun. Vláda letos ustoupila od plánu stavbu zaplatit prostřednictvím PPP projektu ze soukromých zdrojů. Spoléhá se na to, že peníze získá z rozpočtu a evropských fondů. Podle Ritschelové škola připravuje projekty, aby je mohla okamžitě po vypsání příslušných programů poslat do Bruselu. V současnosti univerzita působí ve 12 objektech rozmístěných po celém Ústí nad Labem. Studenti a učitelé musí často složitě cestovat přes celé město.
    Premiér Mirek Topolánek, který si dnes stavbu kampusu prohlédl, řekl, že projekt má vysokou vládní prioritu. Podle něho strukturálně postižené regiony, jakým je například Ústecký kraj, musí zdejším obyvatelům nabídnout možnost studovat přímo v regionu a pokusit se pak vysokoškolsky vzdělané lidi zde udržet.
    Stavební dělníci nyní pracují na takzvaném pavilonu B, ve kterém bude sídlit fakulta užitého umění a designu. Stavba, za kterou univerzita zaplatí 250 milionů korun, bude hotová na konci března příštího roku. Peníze na pavilon škola získala z ministerstva školství. Po dokončení zde budou učebny, dílny, ateliery nebo například bufet pro studenty a pedagogy.
    Od roku 2004 se univerzitě podařilo opravit pavilon D, ve kterém působí fakulta sociálně ekonomická a je zde Ústřední knihovna Pedagogické fakulty. V roce 2006 pak byla zrekonstruována výměníková stanice. V letošním roce podle Ritschelové dělníci v  areálu zbourají několik budov, které nebudou v kampusu potřeba.
0 komentářů
přidat komentář