Bém: Praha vypíše soutěž na dostavbu Staroměstské radnice

Vložil
ČTK
20.08.2007 11:15
Praha

Praha - Pražský magistrát chce v příštím roce vypsat architektonickou soutěž na dostavbu Staroměstské radnice, která byla poničena na konci druhé světové války. Soutěž bude pravděpodobně mezinárodní. Na tiskové konferenci to dnes oznámil primátor Pavel Bém.

"Staroměstská radnice je nekonečné téma, které už bylo v historii Prahy postaveno na stůl mnohokrát," prohlásil. Magistrát teď podle Béma vyhodnocuje všechny architektonické soutěže, které byly na dostavbu radnice vypsány v minulosti. "Chceme se z těchto materiálů poučit, abychom neopakovali některé chyby," vysvětlil primátor.
Magistrát plánuje jednak veřejnou prezentaci všech původních návrhů na dostavbu památky, jednak utvoření odborné skupiny památkářů a architektů, která na základě těchto návrhů vytvoří zadávací dokumentaci pro novou architektonickou soutěž.
"První polovina příštího roku se povede v duchu odborných debat, ze kterých by někdy o prázdninách, tedy za rok, mělo vzejít definitivní rozhodnutí o tom, jak bude znít zadání soutěže. Ta bude s velkou pravděpodobností mezinárodní," řekl Bém. "Budeme chtít, aby soutěž byla dotovaná, aby měli architekti motivaci se do ní přihlásit," dodal. Podle Béma však vypsání soutěže neznamená, že magistrát jeden ze soutěžních návrhů skutečně vybere a radnici dostaví.
Staroměstská radnice se stala centrem samosprávy Starého Města pražského v roce 1338, kdy měšťané získali k jejímu založení souhlas od krále Jana Lucemburského. V posledních dnech okupace za druhé světové války pracovala v podzemí radnice Česká národní rada. Nacisté budovu 7. a 8. května 1945 ostřelovali a zapálili. Východní a severní křídlo proti Týnskému chrámu bylo zcela zničeno, poškozena byla i věž s orlojem a kaplí. Ke 30. výročí osvobození byla pobořená část radnice opravena. Později Praha několikrát vypsala soutěže na dostavbu zničené části, dostavba se však nikdy neuskutečnila.
23 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
DOSTAVĚT! DOSTAVĚT!
de ardoise
20.08.07 01:12
jen jestli se rozhodnou stavět.....
Pietro
20.08.07 06:33
souhlas s de ardois
Vladimír
20.08.07 06:33
vítězný projekt?
achjo
20.08.07 09:21
zobrazit všechny komentáře

Související články