V Desné vznikne ekovesnice s domy nevyžadujícími energii

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
07.11.2005 14:15
Slovensko

Žilina

DESNÁ (Jablonecko) - Ukázková ekovesnice s nejméně deseti domy, jejichž provoz nevyžaduje prakticky žádnou energii, vznikne do dvou let v Desné na Jablonecku. "První postavíme hned po zimě. Navíc zde chceme ekologické domy i vyrábět," řekl dnes ČTK jednatel společnosti Bio Solar Haus CZ. Nebojša Djukič.

Podle starosty Desné Marka Pietra vybralo město pro novou výstavbu jihovýchodní svah Sokolská. Pozemky v této lokalitě prodá radnice investorovi za zvýhodněnou cenu. V Desné se podle něj nebudou vyrábět celé domy, ale hlavně subdodávky ze dřeva. "Je to šance pro místní dřevařské firmy a truhláře," dodal s tím, že město chce podepsat smlouvu s firmou Bio Solar Haus CZ. ještě letos.
Podle Djukiče se vyrábějí biosolární domy hlavně z odpadních materiálů. Jeden metr obytné plochy v nich přijde zhruba na 16.000 korun, což je asi o deset procent méně než u jiných dřevostaveb. "Domy budeme vyrábět z domácích surovin, počítáme ale i s jejich vývozem, hlavně do Německa," poznamenal. Roční výroba se má pohybovat kolem 100 domů. Ukázková osada v Desné bude mít podle něj i moderní design, na němž se budou podílet renomovaní architekti.
Biosolární domy vymysleli v Německu, firma za ně získala několik ocenění. Mají dvojitou konstrukci, která umožňuje vlastní výrobu tepelné energie na vytápění a ohřev vody. Vnější dům je částečně prosklený a přirozeně provzdušněný. Dům využívá skleníkového efektu, sluneční paprsky tak ohřívají stěny vnitřního domu. Poptávka po domech s nízkou spotřebou energie roste především kvůli neustálému zdražování plynu či elektřiny.
0 komentářů
přidat komentář