Pavilon v Havlíčkových sadech se dočká opravy

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
ČTK
15.08.2007 12:10
Praha

Praha - Pavilon v Havlíčkových sadech v Praze 2 se dočká rekonstrukce. Nyní radnice v soutěži vybrala firmu, která udělá opravu a náročné restaurátorské práce. Za práce zaplatí městská část zhruba 45 milionů korun, řekl dnes novinářům řekl zástupce starostky Jiří Paluska.
    "Požadovali jsme přísné reference na zkušenosti firmy s restaurátorstvím figurálních nástěnných maleb 19. století," uvedl Paluska. Do výběrového řízení se nakonec přihlásila jen společnost Ingbau cz, které podmínkám vyhověla a zakázku získala. Stavba je podle Palusky velice komplikovaná, ve staré části půjde zejména o  restaurátorské práce. "Klasičtí zedníci si tam moc neštrejchnou," dodal Paluska.
    "Uvnitř jsou malby, které je třeba zachránit, ale zeď, na které to je, je potřeba vyměnit," dodal zástupce starostky Václav Vondrášek. Zeď je z  hrázděného zdiva a části dřevěných trámů jsou shnilé.
    Podle Palusky se také stále zapracovávají nové informace o původní stavbě. "Objevili jsme, že veškeré vyzdívky metr a výš nad zemí jsou dodatečné, původně byly prosklené," uvedl. S tím radnice nepočítala, chtěla zachovat vyzdívky. "Teď to vypadá, že se vrátíme k původnímu, prosklenému stavu," dodal Paluska.
    Zůstat by podle něj měla dominantní stará část, kde byla dříve kuželkárna a střelnice. V nové části by měla vzniknout kavárna nebo cukrárna.
    Na opravě pavilonu se bude podílet magistrát a stát. Vyčlenili na to po deseti milionech korun. Dalšími 570.000 korun přispěje ministerstvo kultury na restaurátorské práce. Opravy by měly být hotové v polovině příštího roku.
    Radnice má také stavební povolení na rekonstrukci vinice. Budou se opravovat opěrné zdi a terasy, které se sypou. Peníze by měla radnice najít v rozpočtu na příští rok.
    Hojně navštěvovaný park, který je kulturní památkou, převzala vinohradská radnice v roce 1999. Byl ve velmi zanedbaném stavu. Městské části se dosud podařilo opravit Viniční altán, zděný plot a vstupní brány. Chystá se také obnova grotty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články