V Berlíně vznikne nový památník zdi

Vložil
ČTK
11.08.2007 15:30
Německo

Berlín

Berlín - Ve slavné berlínské ulici Bernauer Straße vznikne nový památník Berlínské zdi. Dokončen by měl být při příležitosti 50. výročí výstavby nechvalně proslulé bariéry mezi východní a západní částí města v roce 2011, informovala dnes agentura DPA.
    V bývalé "zóně smrti", k níž v době studené války přiléhala i Bernauer Straße, dnes zahájili zástupci Spolku Berlínské zdi první vykopávky předmětů, které se stanou součástí pozdější expozice. Už se našla červená signální patrona z roku 1966, kterou kdysi vystřelila hlídka východoněmeckých strážců hranice. "Poukazuje to na pokus o  útěk," vysvětluje jeden z organizátorů akce, farář Manfred Fischer.
    Pro účely památníku bylo dáno k dispozici prostranství před někdejším kostelem Usmíření, jenž byl na příkaz komunistického vedení NDR vyhozen do povětří. Plánuje se vytvoření vzpomínkového prostranství, které odhalí stopy po někdejším rozdělení Berlína.
    Bernauer Straße se stala symbolem rozdělení Německa. Po výstavbě ležela část ulice s chodníkem na Západě, zatímco jižní domořadí se ocitlo ve Východním Berlíně. Pod ulicí bylo vykopáno několik tunelů pro uprchlíky z Východního Berlína.
    V Berlíně už existuje Muzeum zdi, které se nachází u druhdy jediného hraničního přechodu uvnitř města, Checkpoint Charlie. Berlínská zeď obepínala před svým zbouráním v roce 1989 Západní Berlín v délce 155 kilometrů.
0 komentářů
přidat komentář