Základní škola v Londýně od Willa Alsopa

Zdroj
World Architecture News
Vložil
Petr Šmídek
10.08.2007 09:15
Na člověku se nějakým způsobem musí podepsat, jestli vyrůstali ve školce od Willa Alsopa nebo v typizovaném pavilonu na českém sídlišti. Londýnští rodiče mohou se svými ratolestmi chodit navíc do veřejné knihovny Peckam nebo je nechat zapsat na místní University of London, jejíž součástí je do roku 2005 také Ben Pimlott Building (obě stavby jsou od Alsopa). Mezi univerzitou a školkou však  schází několik vývojových fází, které si Alsop ve svém portfóliu pomalu doplňuje.
Zrovna před několika dny zvítězila jeho kancelář ve vyzvané mezinárodní soutěži na základní školu Michaela Faradaye do londýnské čtvrti Southwark. Projekt je součástí rozvojového plánu města, které chce do roku 2016 přeměnit bývalou průmyslovou oblast na jihozápadním okraji městského centra v atraktivní obytnou a obchodní čtvrť. Společným vypisovatelem soutěže byla RIBA, spolek „Southwark Schools for the Future“ a zřizovatel „Aylesbury New Deal for Communities“.
Koncept Alsopova návrhu spočívá v centrálním dvoupodlažním atriu, kolem kterého kterého jsou jednotlivé funkce (učebny, aula,...) kruhově řazeny. Zvenku nejvíce zujme strakatá „pukovitá“ forma  vznášející se nad třídami roztroušenými dole.
Ještě před začátkem soutěže měli architekti možnost prodiskutovat koncept se učiteli i žáky. Architektům tato neobyčejná nabídka umožnila lépe porozumět potřebám budoucích uživatelů a zaintegrovat jejich požadavky do svých návrhů. Ze strany učitelů a žáků byla zase naopak posílena důvěryhodnost a kompetentnost architekta při navrhování jejich školy. Architekti původně plánovali jednopodlažní lineární stavbu, která nakonec ustoupila ve prospěch vícepodlažního centrálního konceptu. Link>
0 komentářů
přidat komentář