Soud odložil výstavbu kontroverzního mostu v Drážďanech

Vložil
ČTK
09.08.2007 16:55
Praha

Drážďany (Německo) - Rozhodnutí o zahájení stavby kontroverzního mostu přes Labe v památkově chráněné zóně Drážďan dnes zvrátil vrchní správní soud německé spolkové země Sasko. Stavební práce poblíž Lesního zámečku měly začít příští pondělí, soud však vyhověl žádosti organizací na ochranu přírody, které se s výstavbou mostu v drážďanském labském údolí nechtějí smířit. Soudní tahanice několika instancemi by mohly trvat další dva až tři roky, napsala agentura DPA.
    Samy Drážďany přitom už byly smířené se stavbou mostu v  původní navrhované podobě a vzdaly se i úsilí o kompromisní řešení spočívající ve stavbě odlehčenější konstrukce, která by tak výrazně nezasahovala do charakteru údolí s architektonickým panoramatem.
    Při realizaci projektu by přitom bylo téměř jisté, že labská nábřeží v Drážďanech by zmizela ze seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
    Konference UNESCO koncem června na Novém Zélandě rozhodla dát Drážďanům čas na navržení alternativ, avšak znovu chce o setrvání lokality na své listině rozhodovat už v říjnu. Zhruba 20 kilometrů městské údolní krajiny bylo na seznam zapsáno teprve v roce 2004.
    V uplynulých letech se o výstavbu mostu vedly vleklé soudní spory, v  nichž drážďanští radní byli převážně pro zrušení projektu, zatímco na jeho realizaci v plánovaném termínu lpěla velká část saské zemské vlády.
    Zastáncům projektu dal v předchozím rozhodnutí zapravdu i vrchní saský správní soud. Své rozhodnutí opřel také o výsledky plebiscitu z roku 2005, kdy se místní občané vyslovili většinou 68 procent pro stavbu, která má odklonit část dopravy z přetíženého centra města.
0 komentářů
přidat komentář