Náhrobky berlínského památníku holokaustu prý nelze vyměnit

Vložil
ČTK
09.08.2007 00:25
Německo

Berlín

Berlín - Zhruba 400 popraskaných symbolických náhrobků berlínského památníku holokaustu údajně nepůjde vyměnit. Architekt dva roky starého monumentu Peter Eisenman to řekl německému deníku Süddeutsche Zeitung. Podle něj totiž neexistuje jeřáb, jenž by dokázal dosáhnout na betonové bloky uprostřed pole betonových útvarů.
    Architekt zároveň varoval před zveličováním prasklin, které jsou tenké jako vlas. Podle něj není situace taková, "že by se tu všechno drolilo". Celková pevnost betonových stél není ohrožena ani podle vedoucího nadace spravující památník Uwe Neumärkera.
    "Když stavíte 2700 náhrobků, bude vždy několik méně dobrých než ty ostatní... Nechci tu věc bagatelizovat, ale vůbec nejsem překvapen," řekl Eisenman a zdůraznil, že tenoučké trhlinky "ani v nejmenším" neohrožují celé dílo. Když se staví z betonu, člověk nikdy neví, kdy přesně materiál zestárne, zda se nezmění barva nebo jestli nepronikne rezavý nádech z ocelové výztuže, dodal autor projektu.
    Eisenman sdělil, že jeho kolega, jenž má na starosti technickou stránku stavby, byl v této záležitosti v Berlíně už dvakrát. "Staráme se o to," ujistil a dodal, že řešení hledají ve spolupráci s  příslušnými firmami.
    V úterý německá média informovala, že zhruba dva roky po otevření památníku nedaleko Braniborské brány byly prasklinky objeveny na 393 betonových blocích, tedy zhruba na každém šestém. Zřetelně vidět jsou trhlinky kvůli vápencovým usazeninám. Experti navrhují praskliny zacelit injektováním umělé pryskyřice.
    Památník byl pro veřejnost otevřen 10. května 2005. Tvoří jej na povrchu "moře" 2711 stél a v podzemí pod nimi informační středisko o holokaustu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články