Stavba poštovny na Sněžce se kvůli pracnosti a počasí protáhne

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
07.08.2007 16:20
Liberec

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Nově budovaná poštovna na vrcholu nejvyšší české hory Sněžky do původně očekávaného termínu 10. srpna zcela hotová nebude. Práce prodloužila nečekaná pracnost stavby a nepříznivé počasí na vrcholu hory v posledních týdnech. Turistům by poštovna měla začít sloužit do konce letošní letní turistické sezony. ČTK to dnes řekl Miloslav Klimeš ze stavební firmy, která poštovnu staví.

Poštovna však podle Klimeše bude do pátku v takovém stavu, aby se mohlo v ten den při tradiční Svatovavřinecké pouti uskutečnit její důstojné vysvěcení. Na stavbě nyní pracuje asi 20 lidí. Do pátku by měli stihnout osadit pochozí rošty na střeše, dodělat podlahy uvnitř a zavěsit okenní žaluzie. Schodiště asi ještě nebude, řekl Klimeš.
Originální stavbu, která je složena z asi 20.000 dílů protáhla proti předpokladům velká pracnost montáže a počasí. "Při větru o rychlosti až 90 kilometrů v hodině a teplotách kolem dvou stupňů nad nulou se řada prací vůbec dělat nedá. Také kvůli větru nejezdila lanovka," řekl Klimeš.
Svatovavřinecké pouti na Sněžku se každoročně účastní stovky poutníků z České republiky i Polska. Na cestu Obřím dolem na vrchol Sněžky se chystá, stejně jako několikrát v minulosti, i prezident Václav Klaus. Pohlednici si turisté v pátek budou moci koupit ve staré poštovně.
První stavební práce na budově poštovny začaly v létě 2006 úpravou základů původní České boudy. Díly poštovny, kterou navrhli architekti Martin Rajniš a Patrik Hoffman, začali stavbaři na Sněžku dopravovat lanovkou na konci dubna. Stavba dřevěné konstrukce začala 22. května. Tvoří ji dřevěné díly zpevněné ocelovými táhly se skleněnými tabulemi. Bude je možné zakrýt dřevěnými okenicemi.
Turisté v nové poštovně najdou možnost občerstvení, vyhlídkovou terasu či informace o Krkonoších. Dosud fungující původní poštovnu se investorka Jaroslava Skrbková zavázala odstranit. Nová budova poštovny roste v místech, kde stála původní Česká bouda. Zchátralý objekt z roku 1868 byl však od roku 1990 uzavřen, a v roce 2004 se uskutečnila jeho demolice.
0 komentářů
přidat komentář