Soukromý investor možná v Železné Rudě vybuduje rekreační areál

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
31.07.2007 13:20
Brno

Železná Ruda (Klatovsko) - Golfové centrum, hotel vyšší kategorie, bazén a lyžařský areál možná postaví v Železné Rudě soukromý investor. Do konce roku schválí zastupitelé dvoutisícového rekreačního centra změnu územního plánu a ihned poté plochu v Alžbětíně, mezi českou a bavorskou Železnou Rudou, nabídnou investorům. ČTK to řekl starosta největšího zimního střediska v Plzeňském kraji Michal Šnebergr.

"Naše městečko, které má problémy s financováním údržby silnic, budov i svozu odpadu, se projektu nemůže zúčastnit. Musí to být jednoznačně privátní aktivita," dodal. Radnice, jež chce přebudovat město na kvalitní horské středisko srovnatelné s bavorskými a rakouskými centry, sází na silné zahraniční investory, již se už prý hlásí. Šnebergr odmítl spekulovat o počtu nebo nabídkách, dokud nebude změněn územní plán.
"Potřebujeme velký veřejný bazén," řekl starosta. Turisté jezdívali do loňska do Bavorské Železné Rudy, která ale krytou plovací plochu kvůli vysokým provozním nákladům uzavřela. Znovuotevření podpořil finančně Plzeňský kraj i česká Železná Ruda, ale nový nájemce zkrachoval. Bavorský starosta nyní přišel s návrhem hradit provoz z poplatků od turistů, například ze vzdušného. "Model financování hledáme, je ale otázkou, zda ho bude česká strana akceptovat po problémech v minulosti," řekl starosta.
Řada hotelů, například Horizont, Stella, Ostrý a Čertův Mlýn vlastní bazény, ale jsou menší, a ne vždy tam může veřejnost. Starosta a zastupitelé nejvíce sází na alžbětínský projekt, kde by kromě bazénu vzniklo ještě velké wellness centrum a zázemí pro lázeňský provoz.
Oblast Alžbětína byla dosud silně využívána trhovci. Jejich éra odeznívá. Železná Ruda se musí ohlížet po investorech se seriózními nabídkami, dodal Šnebergr. Nelze tím říci, na kolik stovek milionů soukromý projekt vyjde. Záleží to na možnostech developerů. Radnice ale pro něj vytvoří všechny právní podklady, aby území mohlo být rychle využité. Zimní lyžařský park počítá především s běžeckými tratěmi, ale i se sjezdovkami.
0 komentářů
přidat komentář