Historické tvrze se v Plzeňském kraji mění ve stálé bydlení

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
24.07.2007 19:05
Praha

Plzeňsko - Už několik soukromníků si v Plzeňském kraji koupilo staletí staré tvrze. Získali je od restituentů a nyní historické památky, často jen ruiny, předělávají na stálé bydlení. Shodují se v tom, že si tak plní své sny. Řekli to ČTK.
    Středověkou tvrz, poprvé zmíněnou kolem roku 1200, vlastní už tři roky v Pernolci na Tachovsku rodina Turnerova. Kulturní památku koupila od přímé restituentky, jejíž rodina získala objekt v  roce 1927 jako zbytkový statek od Windisgrätzů. "Bydleli tu, pak je vyhnali Němci, protože to byli jediní Češi ve vsi. Po válce jim majetek sebrali komunisté," řekl nový vlastník Martin Turner. Restituentka prý tvrz prodávala dlouho. Nešlo jí o peníze, ale hledala nadšence, kteří památku opraví a předělají na rodinné bydlení.
    Původní pernolecká tvrz, z níž zbyly základy a nejspíše vyhořela, měla spolu se sousední tvrzí v Trnové bránit zlatou obchodní cestu. Poté, co se začal rozvíjet Tachov a byl tam budován hrad, ztrácela na významu, pustla a chudla. "Ve 14. a 15. století definitivně vyhořela. Na jejích základech vyrostla tvrz, která tu stojí dodnes," dodal majitel. Z ní zůstaly obvodové zdi až po první patro. Zbytek je přestavěn v  baroku. Poslední známý majitel vlastnil objekt v roce 1623. Tvrz pak zhruba sto let pustla. Poté připadla tachovskému panství a byla předělána na barokní sýpku.
    Noví majitelé se snaží obnovit vodní příkop, v němž archeologové nacházejí gotické střepy. Velkou záhadou je podle Turnera osud tvrze v 15. a 16. století. "Nedávno jsme tu našli nádhernou renesanční kachli, dokonce zdobenou skutečným zlatem. Je to rarita a jde o druhý takový kachel, který se v Čechách našel," dodal. Zatím nikdo neví, kdo v té době v objektu žil a mohl si dovolit tak luxusní zboží, jako je figurální kachle s nádhernou glazurou, barevností. "Pátráme po tom," dodal Turner.
    V blízkosti tvrze, jež slouží i jako zázemí pro tři občanská sdružení z Tachovska, chce v budoucnu pořádat různé kulturní akce. Pernolec je úžasný v tom, že tu ještě lidé drží pohromadě, dodal. V západních Čechách je podle něj zhruba pět dalších tvrzí, které jejich majitelé předělávají na stálé bydlení. "Všichni se známe a pomáháme si. Takovým tahounem je vydavatel a amatérský historik Zdeněk Procházka z Domažlic, který vlastní tvrz ve Lštění," dodal Turner. Tvrze už podle něj k mání nejsou, maximálně barokní sýpky.
    Do své vlastní tvrze ve Štěpánovicích na Klatovsku se na podzim přestěhuje také Václav Kadera. Objekt z konce 14. století, s renesanční přístavbou a v roce 1715 přestavěný na sýpku, koupil před dvěma roky. I on říká, že si tím splní svůj sen.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jen více takových ...
Tak
29.07.07 07:03
x
Martin Mošna
24.02.12 01:00
zobrazit všechny komentáře