Ruská vládní komise zjistila, že chybí statisíce uměleckých věcí

Vložil
ČTK
18.07.2007 10:05
Rusko

Moskva

Moskva - Ruským úředníkům chybí přibližně 160.000 objektů, které by měly být v muzejních sbírkách. Přišla na to speciálně zřízená vládní komise. Ta začala pracovat poté, co se na veřejnost dostal případ zřízenkyně petrohradské Ermitáže, která po léta vynášela z tohoto významného muzea památky, aby si jejich prodejem přivydělala.
    Po této kauze začaly ruské úřady s rozsáhlou prověrkou. Po inventuře půl tisícovky muzeí s více než dvaceti miliony položek, což je údajně čtvrtina všech ruských sbírek, však vyšlo najevo, že chybí okolo 160.000 evidovaných předmětů.
    "Prověřili jsme čtvrtinu veškerých sbírek v zemi, podařilo se zjistit jejich ztráty za posledních osm desítek let," zdůraznil podle agentury ITAR-TASS ruský vicepremiér Dmitrij Medveděv. Situace je podle něj velmi znepokojující.
    V březnu poslal soud na pět let do vězení viníka rozsáhlých krádeží ve známé petrohradské galerii Ermitáž. Odsouzen byl na pět let. Manžel kurátorky muzea, která zemřela na pracovišti, když se na zmizení řady předmětů přišlo, ale nemusí zaplatit pokutu 10.000 rublů (asi 8000 korun).
0 komentářů
přidat komentář