Válcovna za tepla je památkou, podnik si neví rady

Zdroj
Elena Mazurová
Vložil
ČTK
02.11.2005 17:30
Olomouc

OSTRAVA - Sto let starý provoz teplé válcovny frýdecko-místecké společnosti Válcovny plechu se stal kulturní památkou. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury. Válcovny plechu teď podle personálního ředitele Jana Rafaje nevědí, zda budou moci závod se 150 zaměstnanci ke konci letošního roku zavřít, což již dříve Evropské unii slíbil stát. Pokud se tak nestane, hrozí firmě pokuta.
Podle Rafaje teď proti sobě stojí rozhodnutí ministerstva kultury, podle něhož by se měla památka zachovat, a verdikt Evropské komise a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého musí být zařízení zlikvidováno. "Obrátíme se na dotčené instituce, co vlastně mají Válcovny dělat. Na jedné straně máme uzavřít teplou válcovnu a zlikvidovat to zařízení a na druhé straně musíme dodržovat zákony ČR, to znamená udržovat a provozovat tu památku," řekl ČTK Rafaj.
Podle něj hrozí firmě pokuty. "V případě neuzavření a nezlikvidování této tratě z rozhodnutí EU dosáhne sankce až do výše dříve poskytnuté státní pomoci, tedy až 300 milionů korun. Na druhé straně za porušení rozhodnutí při správě kulturní památky jsou také pokuty. A určitě to bude v řádech milionů korun," dodal ředitel.
Zařadit závod jako kulturní památku navrhlo sdružení Valcíř, protože v něm je celá řada historických unikátů, například válcovací trať pohání stroj z roku 1903. "Je to unikátní zařízení ve střední Evropě z hlediska technologie válcování plechů. Některé díly jsou staré přes 100 let, například dosud funkční elektromotor firmy Siemens," řekl ČTK Jaroslav Broulík.
Podle něj není nutné provoz zavírat, protože si na sebe dokáže vydělat. "I přes své stáří je zařízení provozuschopné a bylo by možné je provozovat v demonstračním režimu," dodal.
Rafaj ale s pokračováním provozu nesouhlasí. "Pokud by měla být teplá válcovna nadále v provozu, vyžádalo by si to rozsáhlé investice v řádu milionů korun. I v takovém případě by však mohla být alespoň dočasně zisková. Udržovat však zařízení jako kulturní památku bez možné výroby by znamenalo značné investice bez možnosti návratnosti. Taková situace by firmě, která prochází restrukturalizací, nikterak neprospěla," dodal Rafaj.
Česká republika se podle asociačních dohod s Evropskou unii již dříve zavázala, že výroba plechů ve staré teplé válcovně skončí do konce prosince 2004. Vedení hutní firmy loni na podzim požádalo o odložení zavření závodu Válcovna za tepla, Brusel mu vyhověl a odložil termín o jeden rok.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jestli to s tím souvisí:
milan
02.11.05 07:07
zobrazit všechny komentáře