Přerovská radnice podpořila majitele významných staveb

Vložil
ČTK
12.07.2007 13:05
Přerov

Přerov - Majitelé památkově významných staveb v Přerově se letos dočkají podpory na jejich obnovu. Přerovská radnice uvolnila zhruba 200.000 korun na opravu fasád, oken i pískovcových soklů v centru města. Podobné dotace uvolňuje například i olomoucká či šternberská radnice.

    "Majitelům dáváme dotace až do výše 70.000 korun. Cílem je, aby se zlepšil vzhled historické části města a památkové zóny Přerova," řekl dnes ČTK přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).
    Dotace letos pomohou s opravami majitelům domů v Kratochvílově ulici a na Horním náměstí. "Ročně dáváme až 300.000 korun. Na Horním náměstí již této nabídky převážná většina majitelů domů využila, fasády jsou tam barevné a podpora urychlila obnovu tamních domů," doplnil primátor.
    Majitele domů v Přerově motivuje radnice ke zlepšení jejich vzhledu i každoročním kláním o nejhezčí fasádu ve městě. Vítěz soutěže, která má v Přerově již čtyřletou tradici, získá 50.000 korun.
    Peníze rozdává majitelům na opravu fasád domů i okolní radnice v Olomouckém kraji. Například v  krajském městě Olomouci se radnice se soukromníky i římskokatolickou církví každoročně dělí o dotaci, kterou získá od ministerstva kultury na opravu objektů v městské památkové zóně. Letos jim město poskytne více než 1,1 milionu korun. Příspěvek na opravy fasád, vybudování restauračních předzahrádek či nový mobiliář mohou získat i majitelé domů v městské památkové zóně ve Šternberku na Olomoucku. Na zcela nový program, který potrvá do roku 2009, se rozhodlo město uvolnit pět milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář