Nová poštovna na Sněžce by měla fungovat od 10. srpna

Vložil
ČTK
11.07.2007 21:10
Přerov


Pec pod Snězkou - Nově budovaná poštovna na vrcholu nejvyšší české hory Sněžky by měla začít turistům sloužit 10. srpna při tradiční Svatovavřinecké pouti. Investorka stavby Jaroslava Skrbková ČTK řekla, že stavba by mohla být zkolaudovaná do konce července.
    "Hrubá stavba je hotová, na stavbě zbývá ještě mnoho drobností k dokončení, ale věříme, že poštovnu v rámci pouti otevřeme," řekla Skrbková. Svatovavřinecké pouti na Sněžku se každoročně účastní stovky poutníků z České republiky i Polska. Obřím dolem vystoupal na vrchol Sněžky několikrát také prezident Václav Klaus. "V dokončené poštovně budou připraveny také nové pohlednice, razítko nové poštovny a také příležitostné razítko k Svatovavřinecké pouti, což je velkým lákadlem pro filatelisty," řekla Skrbková.
    Stavební materiál začali na Sněžku pracovníci stavební firmy dopravovat pomocí lanovky na konci dubna, stavba konstrukce poštovny začala 22. května. První stavební práce na budově poštovny začaly v létě 2006 úpravou základů původní České boudy, ve kterých vzniká zázemí pro obsluhu budoucí poštovny.
    Podobu nové poštovny navrhli architekti Martin Rajniš a Patrik Hoffman, stavbu tvoří dřevěné díly zpevněné ocelovými táhly se skleněnými tabulemi. Bude je možné zakrýt dřevěnými okenicemi. Turisté v nové poštovně najdou možnost občerstvení, vyhlídkovou terasu či informace o  Krkonoších, dosud fungující původní poštovnu se investorka zavázala odstranit. Nová budova poštovny roste v místech, kde stála původní Česká bouda. Zchátralý objekt z roku 1868 byl však od roku 1990 uzavřen, a v roce 2004 se uskutečnila jeho demolice.
0 komentářů
přidat komentář