Ekologové a občané se odvolali proti Kauflandu v Domažlicích

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
11.07.2007 19:45
Domažlice

Domažlice - Plzeňské ekologické hnutí Děti Země a místní občanské sdružení Tusta se dnes u krajského úřadu odvolaly proti plánované stavbě obchodního centra Kaufland v centru Domažlic. Po třech letech odporu má investor sporného projektu stavební povolení. Ekologičtí aktivisté stavbu odmítají zejména kvůli hluku a těsné blízkosti památkové rezervace. ČTK to řekl Martin Hyťha z Dětí Země.
    "Obchodní centrum přivede další automobily do ulice Komenského, kde už jsou překračovány hygienické limity pro hlukovou zátěž," dodal. Odbor výstavby podle vedoucí Ivany Sladké neshledal důvody, které by bránily stavbu povolit. Souhlas vydala i hygienická stanice. "Zohlednila jen hluk ze vzduchotechniky supermarketu, ale vůbec se nezabývala nárůstem hluku ze zvýšeného počtu aut v ulici," uvedl Hyťha. Už nyní dosahuje údajně zátěž až 73 decibelů, hygienický limit je přitom 70 dB.
    "Projekt je určen pro výstavbu na zelené louce a ne v historickém centru na hranici městské památkové rezervace," řekl Daniel Balcar z Tusty. Stavba v blízkosti dvou škol a hřiště by způsobila značný růst dopravy. Slibované pracovní příležitosti nejsou argumentem; na dvě místa v supermarketu připadají tři zaniklá v malých obchodech, dodal Balcar.
    Na nadměrný hluk z automobilů upozorňují Děti Země také u záměru obchodního centra Hornbach v Plzni u Prazdroje. Stejně jako Kaufland v Domažlicích připravuje jeho stavbu plzeňská InterCora.
    Budování monobloku Kauflandu o půdorysu 80 krát 40 metrů v zadní části bývalého pivovaru se Tusta snaží zastavit už tři roky. Investor má na místě jen vykopanou díru. V přední části pivovaru má vyrůst hotel a minipivovar, jejichž stavba ještě nezačala.
    V jedenáctitisícových Domažlicích u hranic s  Německem jsou zatím tři supermarkety - Julius Meinl, Penny a čerstvý Plus Discount; o místo pro svou prodejnu se hlásí i Lidl. Zájem o Domažlice je značný. Spádovost je veliká, jsou prvním větším městem od hranic a plánují výstavbu stovek bytů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ekologove
antiekolog
29.12.08 08:43
zobrazit všechny komentáře

Související články