Firma Eltodo požádá o stavební povolení na Národní dům v K.Varech

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
09.07.2007 14:55
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Firma Eltodo požádá o vydání stavebního povolení na rekonstrukci a dostavbu památkově chráněného objektu Národní dům v Karlových Varech. Umožňuje jí to kladné územní rozhodnutí, které nabylo právní moci. O stavební povolení požádá Eltodo nejpozději do konce září. Pokud půjde vše hladce, mohlo by být vydáno v listopadu, a ještě letos by tak začala stavba. Novinářům to dnes řekl jednatel společnosti Eltodo Národní dům Michal Prunar.

Pro vydání stavebního povolení musí Eltodo předložit detailní projekt včetně dispozic interiérů hotelu a obchodního střediska. Zpracováním všech interiérů byla pověřena firma F2 architekti a partneři, která na rekonstrukci Národního domu dosud pracovala, uvedl Prunar. Eltodo získalo i partnery pro obnovu a provoz objektu. "Výběr obchodů a služeb v obchodních prostorách provede firma Rooney & Bennet. Hotel povede společnost Targa Hotels, která provozuje hotel Holiday Inn v Praze," poznamenal.
Na ztvárnění vnitřního designu a logotypu Národního domu se Eltodo dohodlo s renomovaným ateliérem Studio Najbrt. Jeho šéf Aleš Najbrt mimo jiné už řadu let pracuje pro karlovarský Mezinárodní filmový festival. Právě dobrá znalost prostředí lázeňského města byla podle Prunara jedním z důvodů, proč se Eltodo obrátilo právě na něj. "Bude to nejspíše dost náročný úkol, protože je nutné šikovně skloubit historickou podobu Národního domu s moderní přístavbou," řekl Prunar.
V souvislosti s ukončeným historickým průzkumem hotelu Národní dům firma Eltodo zpracovala plán postupu restaurátorských prací na historicky cenných exteriérech a interiérech Národního domu. Pro potřeby stavby vznikne u Národního domu ochranná zóna vymezující místo pro zařízení staveniště, pro pohyb stavební techniky a pro lešení. Na třídě T. G. Masaryka zabere tato zóna 4,5 metru z celkových 16 metrů šíře ulice a v Zeyerově ulici osm metrů z celkových 15 metrů.
Společnost Eltodo Praha, která zaplatila městu za Národní dům zhruba 21 milionů korun, jej hodlá přestavět na multifunkční objekt. Stavba začne patrně během příštího roku, nejdéle ale do září, a skončit by měla podle předloženého záměru do jara 2009. Náklady na rekonstrukci dosahují asi 750 milionů korun ve stavební části a vybavení objektu se pohybuje kolem 200 milionů korun.
Karlovarský magistrát se snažil zchátralý Národní dům v minulosti prodat několikrát. O 14 let uzavřený objekt ale nikdo nestál. Proto magistrát snížil cenu z původních 42 milionů korun asi na 21 milionů korun. Firmu Eltodo si vybral ve výběrovém řízení ze dvou zájemců.
0 komentářů
přidat komentář

Související články