Olomouc se po letech dočká rozsáhlých opatření proti povodním

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
02.11.2005 18:10
Olomouc

OLOMOUC - Povodí Moravy se v nejbližší době pustí v Olomouci, která byla před osmi lety postižena katastrofálními záplavami, do nejvýznamnějších protipovodňových opatření. Půjde o stavbu obtokového kanálu na řece Moravě, který má zabránit či omezit škody při záplavách. Koryto řeky by mělo po dokončení odolat až třísetleté vodě. Stavba bude stát 370 milionů korun.

Podle mluvčí Povodí Moravy Dany Meissnerové jde o jednu z největších investic Povodí Moravy. "Jedná se o začátek rozsáhlých stavebních úprav na řece Moravě na území města Olomouce, jejichž cílem je zabránit, či v maximální míře omezit škody vznikající při povodňových záplavách," řekla dnes ČTK mluvčí Povodí Moravy. Pro první etapu byl vybrán úsek Moravy v jižní části města. V prostoru stávajícího jezu byl navržen obtokový kanál o délce přes půl kilometru, který zvýší celkový průtok v tomto úseku na 650 metrů krychlových za sekundu.
"Součástí koryta kanálu o šířce 12 metrů je také nový jezový objekt, který bude udržovat hladinu vzdutí na stejné úrovni jako stávající jez v hlavním korytě. Pro zajištění migrace ryb je navržen v prostoru nového jezu i rybochod," podotkla mluvčí.
Protipovodňová opatření změní i dopravu v tomto úseku města. Stávající most přes Moravu, který je v nevyhovujícím stavu, bude demontován a nahrazen novým. Bude napojen na silnice s dvěmi okružními křižovatkami propojujícími ulice Wittgensteinova, Holická, Tovární a Babíčkova.
Zahájení protipovodňových opatření přivítalo také vedení olomoucké radnice. "Je to velmi důležité, z našeho pohledu se však jedná o začátek. To hlavní přijde v etapách dalších. Mám na mysli především rekonstrukci mostů přes Moravu a Bystřičku a prohlubování koryta řeky," řekl dnes ČTK náměstek primátora Jaromír Czmero.
Stavba bude financována ze státních prostředků, přičemž stát pokryje 50 procent nákladů z Evropské investiční a rozvojové banky. Bude se na ní podílet také kraj, který uvolní 180 milionů korun a olomoucká radnice, jež přispěje osmi miliony korun.
Kanál by měl podle odborníků alespoň částečně odvádět případné přívaly vody, snížit hladinu Moravy a zabránit zatopení některých ulic.
0 komentářů
přidat komentář

Související články