UNESCO: ČR má zvážit dopad mrakodrapů v Praze na památky

Vložil
ČTK
02.07.2007 10:15
Semily

Christchurch (Nový Zéland) - Česká republika by měla zvážit projekty na výstavbu výškových budov v metropoli z pohledu možného dopadu na hodnoty světové památky UNESCO. Plány by měly respektovat pohledovou celistvost historického jádra Prahy. Vyplývá to z diskuse Výboru světového dědictví UNESCO na Novém Zélandu, řekla dnes ČTK Lada Pekárková z památkového odboru magistrátu, která se jednání účastní.

Aktuálním a kontroverzním projektem v Praze je výstavba nových výškových budov na pankrácké pláni. Proti záměru investora vystupují místní občanská sdružení. Nesouhlasí s ním ani Mezinárodní rada památek a sídel (ICOMOS), která je poradním orgánem výboru UNESCO. Naopak magistrátní památkáři i pražská pobočka Národního památkového ústavu vydali stanoviska souhlasná.
Konečný závěr výboru UNESCO bude podle Pekárkové zpřesněn až na závěr zasedání. Potom bude zasláno do České republiky diplomatickou cestou, uvedla. Výbor také požadoval, aby situaci zhodnotila skupina expertů, která by měla být do Prahy oficiálně pozvána, dodala Pekárková.
V úvodu diskuse o Praze byla podle ní představena zpráva, která vznikla na základě podkladů zaslaných z metropole. "Členové výboru, kteří v diskusi vystoupili, většinou Prahu, její historické jádro a prostředí osobně znali, včetně geografických podmínek a památkových hodnot," podotkla Pekárková.
Na pankrácké pláni mají podle plánů investora, firmy ECM, přibýt ke třem nynějším dvě další výškové budovy. Bytový dům ve tvaru písmene "V" má mít údajně 31 podlaží, hotel ve tvaru válce o deset méně. Ústřední pracoviště Národního památkového ústavu již dříve upozornil na to, že domy mají stát v bezprostřední blízkosti historického jádra metropole, což by mělo dopad na pražské panorama.
Ministerstvo kultury koncem května přerušilo správní řízení o povolení stavby. Při posuzování věci totiž musí vyčkat na to, až věc projedná Výbor pro světové dědictví UNESCO. Zasedání skončí 3. července.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Výškové budovy v Praze
Dennis
28.08.07 01:21
.
Michal
10.09.07 11:21
Si piš!
mrakdrap
11.09.07 07:37
Se vr!
Jan Sommer (hlas z hnojiste)
11.09.07 08:28
OKURKA V BARCELONĚ
de ardoise
11.09.07 09:45
zobrazit všechny komentáře

Související články