Most mezi Dánskem a Německem zkrátí cestu z ČR na sever

Zdroj
Tomáš Sniegoň
Vložil
ČTK
29.06.2007 23:00
Dánsko

Kodaň

Kodaň - Dánsko a Německo se dnes dohodly na tom, že vybudují nové mostní spojení mezi oběma zeměmi přes mořskou úžinu Fehmarn Bält mezi dánským Rödby a německým Puttgardenem. Most, který o poznání zkrátí silniční spojení i mezi Českou republikou a Skandinávií, bude hotov za 11 let.
    Hlavní finanční zátěž při budování tohoto 19 kilometrů dlouhého mostního spojení ponese Dánsko, avšak podobně jako například Öresundský most mezi Dánskem a Švédskem bude i most přes Fehmarn Bält placen nikoli z peněz daňových poplatníků, ale z poplatků těch, kteří jej budou používat. Dánský stát však pro stavbu poskytne veškeré potřebné záruky a kredity, přičemž Německo bude financovat železniční i silniční příjezd k mostu na svém území. Podle nynějších propočtů přijde stavba mostu na více než 150 miliard Kč.
    Podle prognóz bude přes nový most jezdit na 10.000 vozidel denně. Pro srovnání - most přes mořskou úžinu Öresund mezi švédským Malmö a dánskou Kodaní přejede momentálně v  průměru 18.000 vozidel denně. Také další velký severský most přes úžinu Store Bält mezi dánskými ostrovy Fyn a Själland má mnohem větší provoz než nové plánované přemostění mezi Dánskem a Německem. Podobně jako Öresundský most bude i most přes Fehmarn Bält dvoupatrový - v horní části budou po dálnici přejíždět motorová vozidla a v dolní vlaky. Stavět se začne v roce 2011.
    Každý, kdo chce dnes přejet "suchým kolem" z Česka do Skandinávie, musí jet nejprve přes německý Hamburk do Dánska a přes Jutský poloostrov a ostrovy Fyn a Själland přejet do Švédska. Cesta z Prahy do Malmö po souši je tak dnes dlouhá asi 1150 kilometrů. Nový most tuto cestu bez nutnosti trajektového spojení po moři až o  200 kilometrů zkrátí.
0 komentářů
přidat komentář