Česká republika stáhla v UNESCO kandidaturu papírny v Losinách

Zdroj
Pavel Zavadil
Vložil
ČTK
24.06.2007 22:20
Francie

Paříž

Paříž - Česká republika stáhla kandidaturu historické ruční papírny ve Velkých Losinách na zápis do seznamu světového dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Důvodem bylo, že v nynější podobě neměla kandidatura naději na schválení, řekla dnes ČTK zástupkyně českého velvyslance při UNESCO v Paříži Michaela Andresová.
    O stažení kandidatury rozhodlo v minulých dnech české ministerstvo kultury po zvážení posudků, které vypracovali experti UNESCO. Ti doporučovali, aby se kandidatura, která měla podle nich v nynější podobě jen regionální charakter, rozšířila i na výrobu ručního papíru jinde ve světě, řekla Andresová. Základním předpokladem pro zápis na seznam UNESCO je, aby daná památka měla "výjimečný univerzální význam".
    O stažení kandidatury bylo rozhodnuto krátce před zasedáním výboru světového dědictví UNESCO, které bude od 23. června do 2. července v Christchurchi na Novém Zélandu. Výbor bude rozhodovat o 44 kandidaturách, předložených 38 zeměmi. Slovensko se spolu s Ukrajinou uchází o  zápis bukových pralesů na hranicích mezi oběma státy. Slovenská mise při UNESCO dnes ČTK potvrdila, že tato kandidatura má dobré šance na schválení.
    Pokud výbor nějakou kandidaturu neschválí, je jeho rozhodnutí konečné a danou památku už nelze navrhovat znovu. Případné stažení kandidatury, která nemá v dané podobě naději na schválení, však dává možnost předložit ji v budoucnu znovu v rozšířené či jinak pozměněné podobě.
    Česká republika už z tohoto důvodu loni stáhla kandidaturu Slavonic a v roce 2004 kandidaturu skalních měst Českého ráje.
    Česká republika má zatím na seznamu dvanáct památek, Slovensko pět. Celosvětově je jich 830.
    Výbor světového dědictví bude v  Christchurchi jednat i o stavu 31 míst, která jsou na seznamu ohroženého světového dědictví, a o případném zařazení dalších památek na tento seznam. Některá média hovoří i o tom, že by UNESCO tentokrát mohlo některou památku ze seznamu světového dědictví vůbec vyškrtnout, což by se stalo poprvé. Komuniké UNESCO se o této možnosti nezmiňuje a také Michaela Andresová řekla, že se s tím nepočítá.
    Média konkrétně zmiňovala údolí Labe v Drážďanech, které bylo na seznam ohrožených památek zařazeno loni, už tehdy ale rovnou s hrozbou vyškrtnutí, pokud se uskuteční plánovaná výstavba mostu přes Labe v oblasti, které se záznam týká.
    Pokud jde o převedení na seznam ohrožených míst, spekuluje se o Galapágách, trpících zaváděním cizorodých biologických druhů, masovou turistikou a nadměrným rybolovem, inckém městě Machu Picchu v Peru, které rovněž ohrožuje turistický provoz, nebo o londýnským Toweru, v jehož blízkosti má vyrůst mrakodrap.
    Česká i slovenská mise při UNESCO ČTK sdělily, že nemají žádné signály, že by převedení na seznam ohrožených míst hrozilo některé z českých nebo slovenských památek UNESCO.
    Andresová řekla, že na zasedání v Christchurchi se bude projednávat i dodatečná zpráva České republiky, kterou si UNESCO vyžádalo poté, co dostalo několik stížností českých občanů na výstavbu na Pankráci jakožto na ohrožení Prahy coby památky UNESCO. Česká diplomatka dodala, že zpráva s vysvětlením, co se na Pankráci plánuje, se v UNESCO líbila, a že se nepředpokládá, že by věc měla pro Prahu nějaké důsledky.
    Mezi dalšími jednacími body na Novém Zélandu je i dopad klimatických změn na památky tvořící světové kulturní dědictví, možnosti omezení rizik plynoucích pro tyto památky z přírodních katastrof a také koncepce "výjimečné univerzální hodnoty", která tvoří základ pro zápis památek na seznam UNESCO. Zvláštní bod tvoří i stav konzervace jeruzalémského starého města a jeho hradeb.
0 komentářů
přidat komentář