Tělesně postižení lidé si mohou prohlédnout jen některé památky

Vložil
ČTK
24.06.2007 21:45
Praha

Praha - Jen některé památky v Čechách a na Moravě jsou přizpůsobeny tak, aby se do nich dostali lidé na invalidním vozíku. Situace se ale podle zástupců sdružení handicapovaných lidí postupně zlepšuje. Stěžují si ale na to, že stavebním úpravám mnohých budov tak, aby byly bezbariérové, brání památkáři. Památkáři problém přiznávají. Říkají ale, že tam, kde to jde, zásahy povolují.
    "Budovy jsou staré a naši předci na tuto věc nepamatovali. Jakákoliv úprava je složitá a nová technická zařízení se do památky těžko zakomponují. Záleží to na konkrétním případu. Není to ale tak, že bychom vozíčkářům a dalším lidem s handicapem nechtěli vyjít vstříc," uvedl ředitel olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Pavel Konečný.
    Například mezi pražskými památkami je na tom z hlediska přístupu pro tělesně postižené lidi prý poměrně dobře Hrad. S vozíkem se nedostanou jen do Bílé věže a do Daliborky. Mnohem lepe než památky jsou v Praze na vozíčkáře připraveni v muzeích a zejména v divadlech.
    V případě hradů a zámků je situace obvykle taková, že se handicapovaní lidé dostanou na nádvoří, do zahrad a přízemí. Do vyšších pater se dostanou jen s pomocí jiných lidí, musí je tam vynést. Příkladem může být středočeský Křivoklát a zámek Duchcov v Ústeckém kraji. Kasteláni jsou někde schopni po předchozí dohodě zajistit i asistenty nápomocné například při cestě po schodech.
    Některé hrady jsou pro vozíčkáře v podstatě nedobytné. Třeba na Bezděz se stoupá asi kilometr po strmé kamenité cestě. Ve výstupu na skalní hrad ve Sloupu v Čechách brání vozíčkářům zhruba 160 schodů. Těžké to mají handicapovaní lidé rovněž na nejznámějším středočeském hradě Karlštejn.
    Na vozíčkáře myslí správci některých přírodních památek. V Národním parku České Švýcarsko je pro ně připraveno několik turistických tras. Na jižní Moravě najdou tělesně postižení jednu bezbariérovou cestovatelskou zajímavost. V Moravském krasu pro ně před několika lety upravili do podoby bez schodů trasu ve Sloupsko-šošůvských jeskyních. Zčásti je přístupná i trasa Punkevními jeskyněmi, na obě je však třeba se dopředu telefonicky ohlásit.
    Obecně platí, že problémy nemají vozíčkáři v nově rekonstruovaných nebo nových veřejných budovách, zejména v těch, které nejsou pod památkovou ochranou. Zřídit bezbariérový přístup nařizují stavební předpisy.
0 komentářů
přidat komentář