TI: Městské zakázky jsou neprůhledné, panuje klientelismus

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
01.11.2005 15:40
Německo

Mnichov

    PRAHA/BRNO - Velká česká a moravská města zadávají stavební zakázky značně neprůhledným způsobem. Existují také propojení stavebních firem s některými politiky a úředníky. K těmto závěrům dospěla organizace Transparency International (TI), která se zadáváním větších stavebních zakázek zabývala. Podle TI je nutné zadávání zakázek zprůhlednit, zlepšit kontrolu a změnit zákon o zadávání zakázek.
    Průzkum se týkal Prahy, Brna, Ostravy, Olomouce, Zlína, Plzně, Hradce Králové a Liberce. Podle Davida Ondráčky z TI nelze říci, že někde je situace lepší a jinde horší. Podobný systém totiž podle něj funguje ve všech městech.
    "Výsledek je takový, že na komunální úrovni při zadávání zakázek ve stavebnictví funguje silný klientelismus," řekl dnes novinářům Ondráčka. Poukázal na to, že většinu zakázek v každém z měst získává omezený počet firem, zhruba jedna až dvě. Například v Praze je to Skanska a Metrostav, v Ostravě Tchas, v Liberci Syner. Podle Ondráčky chybí ve stavebnictví na této úrovni konkurence a města platí za práce více peněz, než by bylo nutné.
    Transparency International nenašla přímé důkazy o korupci při zadávání stavebních zakázek. Prý to nebyl cíl. "Dá se ale říci, že je téměř nemožné, aby neprobíhaly i některé korupční praktiky," poznamenal Ondráčka.
    Organizace také kritizuje to, že se cena mnohých zakázek při jejich provádění zvyšuje zadáváním dodatečných prací. Stává se pak, že výsledná cena je vyšší, než jakou nabídla v soutěži nejdražší firma. Stavební společnosti se navíc chovají jako obchodníci se zakázkami; když je získají, najímají si jiné firmy, tvrdí TI.
    Zadávání zakázek se musí podle TI zprůhlednit; nyní jsou rozhodování výběrových komisí a městských rad neveřejná. Zákon o zadávání veřejných zakázek by měl omezit možnost dodatečných prací. Adriana Krnáčová z TI dále soudí, že Nejvyšší kontrolní úřad by měl mít pravomoc prověřovat hospodaření radnic.
    Chybnými tendry obcí se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pokutuje je ale až tehdy, když už nejsou možné jiné možnosti k nápravě. Loni úředníci z 244 podnětů zahájili 92 správních řízení, celkové pokuty činily 1,46 milionu Kč. O rok dříve bylo řízení o stovku více a pokuty téměř dvakrát vyšší.
    Například sankci 150.000 korun úřad uložil úřad městské části Brno-Žabovřesky za chyby u sedmi zakázek na opravy a regenerace bytových domů. Radnice ale se sankcí nesouhlasí a zaplatit pokutu se zdráhá. "Podali jsme žalobu ke krajskému soudu, ten rozhodne," řekla dnes ČTK právnička úřadu Jitka Jirmanová.
    Pokutu 30.000 korun si vysloužila i radnice Prahy 1 po kontrole celkem 21 veřejných zakázek. Třeboňská radnice dostala pokutu 30.000 korun za to, že vyhodnotila nabídky na stavební úpravy divadla J. K. Tyla jinak, než původně zveřejnila.
    Zástupci TI se pozastavili nad tím, že měli potíže získat od úřadů o zakázkách informace. Byli údajně upozorňováni na to, že to bude dlouhá práce a bude stát statisíce korun. Radnice ale nakonec ustoupily a částky neúčtovaly.
    Problémem je podle TI také to, že velké zakázky zadávají firmy vlastněné městy, jako jsou dopravní podnik. Od nich není možné údaje získat vůbec, odkazují na obchodní tajemství, dodali zástupci organizace.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
No comment
Martin Rosa
01.11.05 06:06
Moravský zemský archiv v Brně
Jan Kratochvíl
01.11.05 07:15
zobrazit všechny komentáře