Stavební uzávěra ve Špindlerově Mlýně trvá

Vložil
ČTK
20.06.2007 18:45
Brno

Brno - Investoři musejí nadále respektovat stavební uzávěru ve Špindlerově Mlýně, která zapovídá budování bytových domů a přestavby jiných objektů na apartmány. Nejvyšší správní soud dnes (NSS) sice letos přijatou uzávěru zrušil, ale uvedl, že v platnosti zůstává starší omezení z roku 2004. Neregulovaný nárůst staveb tak krkonošskému městu nehrozí.
    Radní Špindlerova Mlýna se domnívali, že po přijetí nového stavebního zákona musejí o  uzávěře rozhodnout znovu, podle NSS to nebylo nutné. "Takový výklad nelze akceptovat. Je třeba setrvat na tom, že stavební uzávěra musí být i nadále respektována," uvedl předseda senátu Josef Baxa.
    Právní zástupce Špindlerova Mlýna Daniel Chamrád označil výsledek dnešního šestihodinového rozhodování správního soudu za "vítěznou prohru". "Formálně jsme sice prohráli, ale odcházíme s lepším výsledkem, než jsme čekali," řekl. Zároveň kritizoval zákonodárce za "děravé" normy a ministerstva i úřady za jejich nesprávný výklad, který radní zmátl.
    Ve Špindlerově Mlýně dosud platí územní plán z roku 1994, který reguluje výstavbu hotelů a penzionů, ale nepočítal s masivním budováním bytových domů. Ve městě jich začalo rychle přibývat po roce 2000. V  roce 2004 proto rada rozhodla o stavební uzávěře, z níž však často udělovala investorům výjimky. Město na nich vydělalo desítky milionů korun. Nová městská rada po loňských komunálních volbách s výjimkami skoncovala a letos znovu rozhodla o uzávěře, která měla platit do přijetí nového územního plánu.
    Budování nových bytových domů se ve Špindlerově Mlýně brání jak nová politická reprezentace, tak starousedlíci. "Pro mne je hlavním kritériem, jak město vypadá. Prováděné stavby jsou v neprospěch města. Proto musí být věci regulovány," uvedl před soudem starosta Bohumír Zeman (ODS).
    Návrh na zrušení nové uzávěry podala k Nejvyššímu soudu realitní společnost ABM Real a také makléř Miroslav Diblíček. "Společnosti nakoupily za nemalé částky pozemky ve Špindlerově Mlýně a chtěly na nich stavět," shrnul důvody návrhu jejich zástupce Milan Podolec. Není si jist, co bude pro investory dnešní rozhodnutí znamenat. Tvrdí ale, že stará uzávěra je méně přísná než nová, dnes zrušená. Umožňuje prý alespoň budování rodinných domů.
    Město s asi 1300 stálými obyvateli se každou zimu mění ve dvacetitisícové středisko s ucpanými ulicemi a parkovišti. Mimo sezonu jsou rekreační byty většinou prázdné a apartmánové bloky se mění v mrtvá "sídliště duchů". Byty ve Špindlerově Mlýně kupovali především zámožní lidé z Prahy, jejich ceny v minulosti lámaly realitní rekordy.
    "Špindlerův Mlýn je tradiční místo, kde lidé vyhledávají rekreaci, je to typické horské městečko s charakteristickou architekturou a urbanistickými prvky. Nové stavby drasticky mění tvář města," řekl soudu Chamrád. "Víme o  desítkách různých projektů, jejichž smyslem je přestavět stávající domy, vybudovat v nich byty a rozprodat je," dodal. Uzávěra je prý záchranným řešením pro mezidobí před přijetím novém územním plánu.
    Předseda senátu Baxa dnes také uvedl, že stavební uzávěry by měly obce využívat jen ve výjimečných případech a ve chvíli, kdy je k dispozici alespoň zadání budoucího územního plánu. Neměly by být koncipovány příliš obecně. "Pokud jsou zákazy vymezeny moc široce a s možností výjimek, pak logicky může vzniknout prostor pro libovůli, svévoli a někdy možná i pro korupci," řekl Baxa.
0 komentářů
přidat komentář