Brňané sepsali petici proti stavbě komplexu na náměstí Míru

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
20.06.2007 16:35
Brno


Brno - Obyvatelé vilové Masarykovy čtvrti v Brně jsou proti tomu, aby jim nedaleko od domova vyrostl čtyřpatrový dům s asi 80 byty a obchody. Prý zničí panorama náměstí Míru, jemuž nyní vévodí kostel, a také zavleče do klidné čtvrti dopravu. Petici proti stavbě budovy dnes předali starostovi městské části Brno-střed Michalu Bortlovi. Politik ji prý předá tam, kam podle něj patří, na odbor územního plánování a rozvoje brněnského magistrátu.
    Petici s více než 1700 podpisy odevzdali aktivisté na zasedání zastupitelstva. Asi deset z nich si kvůli tomu obléklo reflexní vesty s  nápisem upozorňujícím na internetové stránky www.stop-wilson.info. Přítomným také rozdávali letáky. Zelení, kteří jsou také proti stavbě komplexu a podali už kvůli tomu trestní oznámení, chtěli bod prosadit na jednání zastupitelstva. Koalice složená z ČSSD a ODS to nepřipustila.
    Aktivisté i zelení tvrdí, že pozemky na stavbu domu získala soukromá firma netransparentním způsobem. Naznačují, že v případu mohlo jít o korupci. Lidé z  minulého vedení městské části, kteří projekt schválili, i zástupce firmy to odmítají.
    Budovu chce na náměstí Míru, ústředním prostranství vilové Masarykovy čtvrti, stavět firma Wilson Properity. Zvolila si někdejší armádní pozemky, které nyní vlastní město. Parcely ovšem převedla armáda na Brno bezplatně s podmínkou, že budou využity nekomerčně. Podle zelených i aktivistů záměr firmy nekomerční není.
    Odpůrci stavby kritizují i to, že radnice pronajala téměř půlhektarový pozemek ke stavbě firmě na 15 let za korunu za metr čtvereční a rok s tím, že po dostavbě areálu od ní dostane výměnou sedmkrát menší parcelu v sousedství. Do takového obchodu by šel každý podnikatel, řekl dnes ČTK předseda petičního výboru proti výstavbě Vavřín Havlíček.
    Podle jednatele společnosti Wilson Properity Jiřího Maršálka se ale vše odehrálo transparentně a v souladu se zákonem. Podnikatel dodal, že kdyby někdo nabídnul lepší podmínky než Wilson Properity, v soutěži vypsané radnicí městské části by vyhrál.
    Aktivisté budou podpisy pod petici sbírat dál. Jejich snaha ale patrně nebude úspěšná. Právníci magistrátu sice v minulosti zjistili, že městská část při uzavírání smluv s podnikatelem chybovala a smlouva de facto není účinná, její vypovězení ze strany města je ale málo pravděpodobné. Vedení Brna se záměr postavit na místě bývalého vojenského areálu polyfunkční dům líbí, projekt je také v souladu s územním plánem.
    Navíc pro městskou část Brno-střed by bylo obtížné vypovědět smlouvy, protože by musela investorovi nahrazovat škodu.
0 komentářů
přidat komentář