Poklepem kamene začala stavba sídla Moravského zemského archivu

Vložil
ČTK
01.11.2005 15:30
Německo

Mnichov

    BRNO - Poklepem základního kamene dnes slavnostně začala stavba nového sídla Moravského zemského archivu v Brně. Budova do dvou let vyroste v sousedství univerzitního kampusu v městské části Bohunice a její stavba přijde asi na 680 milionů korun. Archiv v současnosti sídlí v několika stísněných pracovištích v Brně a jinde na Moravě.
    Moravský zemský archiv vznikl v roce 1838 a od té doby se potýká s nedostatkem prostoru. "Nemáme dost prostoru jak pro archivní materiál, tak pro archiváře a badatele, kteří se v současnosti musejí objednávat až půlroku dopředu," řekla dnes novinářům jeho ředitelka Kateřina Smutná.
    Nová budova by měla podle ní být pro archiváře určitou satisfakcí. Součástí komplexu totiž bude depozitář pro 80 kilometrů archivního materiálu, síň pro výstavy zajímavých dokumentů, výukový sál a badatelna pro 100 lidí.
    "Nejsem si jist, zda lidé pracující v archivní službě jsou dobře zaplaceni, přeji jim tedy alespoň nové a kvalitní prostředí k práci," řekl při ceremoniálu ministr financí Bohuslav Sobotka.
    Nový archiv vyroste na místě, kde byly před časem nalezeny předměty z mladší doby kamenné. Symbolicky tak k poklepu základního kamene posloužila 8000 let stará kamenná sekyrka. "Když jsem se dozvěděl o archeologickém nálezu, zatrnulo ve mě. Myslel jsem, že se stavba zbrzdí, ale nakonec průzkum proběhl rychle. Bude to důstojné místo pro archiv i archiváře," uvedl ministr vnitra František Bublan, pod jehož úřad archivy patří.
0 komentářů
přidat komentář

Související články