Nejvíce bytů kupují lidé mezi 25 až 35 lety

Vložil
ČTK
19.06.2007 12:50
Praha

Praha - Nemovitosti si v ČR nejvíce kupují lidé mezi 25 až 35 lety věku. Pronájem shání zejména mladí do 25 let, kteří ještě studují. Vyplývá to z průzkumu realitní společnosti RE/MAX, který dnes na tiskové konferenci představil regionální ředitel společnosti Vojtěch Krátký. Průzkumu se zúčastnilo 600 realitních makléřů a zákazníků společnosti.
    Nejvíce žádané jsou podle výzkumu byty o velikosti 2+1, což souvisí s nízkým věkem kupujících. Mladí lidé ještě nemají rodiny a ani dostatek prostředků na koupi většího bytu.
    Z výzkumu dále vyplynulo, že stavební boom se již dnes netýká pouze Prahy, ale i řady dalších velkých měst, například Brna a Ostravy. Ostrava zažívá developerský rozmach díky přílivu investic. Problém však je, že například manažeři jihokorejské automobilky Hyundai bydlí se svými rodinami v Praze a v  Ostravě přes týden jen pracují. Je to podle ředitele ostravské pobočky RE/MAX Vladimíra Bláhy způsobeno nedostatkem kvalitních zahraničních škol v Ostravě. Ceny nemovitostí v Ostravě od roku 2001 stouply o 96 procent. Stále jsou však ceny nižší než v Brně. Za byt 3+1 v Ostravě dají zájemci tu samou částku jako za byt 1+1 v Brně.
    Lidé více kupují byty než domy a pozemky. Nejvíce se podle průzkumu prodávají byty v panelových domech, podíl na prodeji je 69 procent. Důvodem je nižší cena než u nové výstavby, široká nabídka, dobrá lokalita a již vybudovaná dopravní infrastruktura. Stále v panelových domech bydlí lidé napříč sociálními skupinami.
    Byt na panelovém sídliště v  Ústeckém kraji lze pořídit již za 200.000 korun. Přesto cena panelových bytů stále roste, v Praze ceny za poslední rok vzrostly o 30 procent, přitom nejvíce stoupají ceny menších bytů. V celé ČR vzrostly ceny nemovitostí loni podle průzkumu o 15 až 20 procent. Je to proto, že poptávka po nemovitostech je vyšší než nabídka.
    Největší poptávka je podle průzkumu po cihlových bytech. Těch je však na trhu nedostatek a jsou velmi drahé. Kupují je hlavně investoři na pronájem.
    Lidé nejčastěji kupují byty do dvou milionů, v Praze do tří milionů korun. Za dům dávají Pražáci nejčastěji pět milionů korun, obyvatelé Moravskoslezského kraje 3,5 milionu korun, v Ústeckém kraji pouze dva miliony. Nejdůležitější je pro zájemce o nemovitost cena a lokalita, méně důležitá je zeleň, bezpečnost či občanská vybavenost v lokalitě.
    Podle Krátkého má český realitní trh řadu nedostatků, mezi ně patří neprofesionalita realitních kanceláří a roztříštění trhu. Ta se však podle něj nevyřeší, když se stane podnikání v realitách koncesovanou živností. Potvrzují to podle něj zkušenosti ze Slovenska, kde již koncesovaná živnost existuje a úroveň realitních kanceláří to nezvýšilo. Do budoucna se trh zkonsoliduje, což prý profesionalitu realitních kanceláří zvýší.
0 komentářů
přidat komentář