Muzejní noc v Brtnici u Jihlavy - Rodný dům J. Hoffmanna

Zdroj
Moravská galerie v Brně
Vložil
Tisková zpráva
14.06.2007 13:50
pátek 22. 6. 2007
Rodný dům Josefa Hoffmanna
náměstí Svobody 263, Brtnice u Jihlavy

Od počátku roku 2006 spravuje Moravská galerie v Brně Rodný dům Josefa Hoffmanna v Brtnici u Jihlavy. Muzeum tohoto světoznámého architekta a designéra první poloviny 20. století je společným pracovištěm MG a Muzea užitého umění ve Vídni (MAK).
Akce typu muzejních nocí se konají po celé České republice již od roku 2004 a Moravská galerie v Brně byla první kulturní institucí, která tuto úžasnou tradici zahájila v brněnské metropoli. Poprvé otevřel Rodný dům Josefa Hoffmanna po setmění své prostory již v loňském roce, přesněji v sobotu 3. června. Letos se rozhodla Moravská galerie v Brně zdarma otevřít brtnickou expozici v pátek 22. června od 19.00 h do 24.00 h. Doprovodný program muzejní noci je ještě bohatší než vloni, a proto doufáme, že tato akce výrazně oživí a utuží společenský život nejen v Brtnici, ale i v celém regionu.

Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout bezplatně a v netradiční otevírací době jak stálou expozici ,,Josef Hoffmann: Nadčasový design“, tak aktuální jedinečnou výstavu „Josef Hoffmann – Adolf Loos. Ornament a tradice.“ . Ta je věnována významnému sporu dvou světoznámých umělců o zdobnosti v architektuře. Josef Hoffmann (1870–1956) je zde představen jako jeden z hlavních představitelů dekorativistů, ředitel uměleckořemeslných dílen Wiener Werkstätte, jehož návrhy dodnes fascinují nekonečnou bohatostí ornamentů. Proti němu stojí Adolf Loos (1870–1933) jako odpůrce jakýchkoliv ozdob a autor polemiky „Ornament a zločin“. Tuto problematiku může zájemcům přiblížit jak odborný výklad ve výstavě, tak přednáška kurátorky MG Martiny Strakové o Adolfu Loosovi s podtitulem Je ornament zločin? Přednáška bude doprovázená bohatou obrazovou dokumentací a umožní návštěvníkům seznámit se i s tvorbou Adolfa Loose, která není na výstavě představená.
    S ornamentem se návštěvníci setkají také ve výtvarné dílně nazvané Ornament v díle Josefa Hoffmanna, která je určena všem bez rozdílu věku. Volná inspirace dílem Josefa Hoffmanna zájemce navede k neobvyklým, zajímavým a podnětným výtvarným přístupům.
    Své příznivce si jistě najde i módní přehlídka netradičních a originálních absolventských prací SUPŠ Jihlava-Helenín, které vznikly pod vedením MgA. Miloslavy Svobodové, vedoucí studijního oboru Modelářství a návrhářství oděvů. Modely, které představují vztah ornamentu k textilu a oděvu, byly prezentovány na soutěžních přehlídkách Green Design (Styl a Kabo, Brno) a Junior Styl (Prague Fashion Week, Praha).Na přehlídku naváže obrazová projekce módních návrhů vzniklých v ateliéru Wiener Werkstätte v první třetině 20. století.
    Po celou dobu muzejní noci vám své umění představí kovářští mistři ze sympozia Brtnické kovadliny, které pod záštitou hejtmana kraje Vysočina a města Brtnice probíhá až do 24. června. Celou akci bude doprovázet i taneční zábava. Zakončením celé noci bude pietní procházka na brtnický hřbitov k náhrobku Hoffmannových rodičů.

foto: Moravská galerie v Brně

Pátek 22. června 2007
Muzejní noc v Brtnici
Rodný dům Josefa Hoffmanna
Vstup volný
19.00 h – Adolf Loos. Je ornament zločin? (Mistři secese a moderny, Martina Straková)
20.00 h, 21.00 h, 22.00 h – prohlídka stálé expozice a výstavy Josef Hoffmann – Adolf Loos s výkladem
19.00 h – Ornament v díle Josefa Hoffmanna, výtvarná dílna pro děti i dospělé
21.00 h – módní přehlídka studentských prací SUPŠ Jihlava-Helenín
20.00–24.00 h – hudební produkce a taneční zábava
23.30 h – noční výprava k náhrobku Hoffmannových rodičů. Během noční pouti na hřbitov budou mít účastníci možnost obdivovat při světle přinesených svíček unikátní tvar i dekor obou náhrobků, odpovídajících principům Wiener Werkstätte.
Po celou dobu muzejní noci vám své umění představí kovářští mistři ze sympozia Brtnické kovadliny.
V prodejně Rodného domu Josefa Hoffmanna bude připravena speciální sleva publikací s uměleckou tématikou platná pouze pro tuto noc.
Akci pořádá Moravská galerie v Brně.

22.–24. 6. 2007
Brtnické kovadliny
Páté mezinárodní setkání uměleckých kovářů probíhá na dvoře Rodného domu Josefa Hoffmanna na zámku v Brtnici. Kováři budou demonstrovat práce u výhní a kovadlin, vystaveny budou kovářské exponáty a připraven je i další bohatý doprovodný program. Akci pořádá Občanské sdružení „Brtnické kovadliny“ pod záštitou hejtmana kraje Vysočina a města Brtnice.


> Rodinný dům Josefa Hoffmanna
> Česko-rakouský projekt představuje v Brtnici Hoffmanna a Loose [3.6.2007]
0 komentářů
přidat komentář