Posuzování vlivu menších staveb na prostředí má být jednodušší

Vložil
ČTK
14.06.2007 11:25
Praha

Praha - Okruh staveb, které by měly podléhat složitému posuzování jejich vlivu na životní prostředí, se zřejmě zúží. Takzvané podlimitní záměry, tedy menší stavby, by krajští úředníci měli nově posuzovat jednodušší formou. Počítá s tím novela, kterou dnes schválila sněmovna drtivou většinou hlasů. Normu, kterou předložil Středočeský kraj, nyní dostane k  projednání Senát.
    Novela je podle náměstka středočeského hejtmana Viléma Žáka reakcí na loňskou změnu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Tato úprava přinesla nárůst počtu posuzovaných záměrů a tím i zvýšené nároky na krajské rozpočty kvůli potřebě přijetí nových úředníků. Žák také uvedl, že podle platné novely musely být posuzovány i takové záměry, jako krbová vložka nebo dvě parkovací stání pro osobní vůz před rodinným domem. Proces posuzování podle náměstka mohl být dokonce dražší než vlastní záměr výstavby.
    Středočeský hejtman Petr Bendl upozorňoval už loni v prosinci na to, že kvůli platnému znění zákona bude muset kraj přijmout nejméně 20 úředníků, přičemž jeden úředník stojí úřad ročně téměř 600.000 korun. Podobně pražský magistrát varoval, že bude muset přijmout šest nových zaměstnanců.
    Z hlediska vlivů na životní prostředí mají být podle novely nadále v souladu s evropskou směrnicí posuzovány všechny záměry včetně podlimitních. U těchto záměrů by ale úředníci postupovali v méně formálním, méně byrokratickém řízení. Vycházeli by z oznámení podlimitního záměru. Na jejich základě by pak určili, zda bude nutné u příslušné stavby provést další, složitější zjišťování negativních vlivů na ekologii.
    Novela má také upravit současnou praxi, kdy jsou některé předkládané záměry zbytečně vraceny k přepracování dvakrát. Jednou z podnětu krajského úřadu a podruhé z iniciativy zpracovatele posudku. Předloha chce vracení dokumentace sjednotit a také upravit lhůty pro odevzdávání dokumentů tak, aby se posuzování zkrátilo.
    Poslanci proti středočeské novele žádné věcné námitky neměli, uplatnili jen technické změny, například úpravy označení některých paragrafů. Pro schválení novely zvedlo ruku 156 ze 161 přítomných poslanců.
0 komentářů
přidat komentář