V Liberci bude od ledna krajský památkový ústav

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
31.10.2005 19:40
Liberec

LIBEREC - Od začátku příštího roku bude v Liberci samostatné krajské pracoviště Národního památkového ústavu. Pro vlastníky památek se tím zjednoduší proces vyřizování správních formalit, s nimiž se až dosud museli obracet na ústeckou pobočku.

Úřad bude mít 92 zaměstnanců, většinu z nich tvoří pracovníci státních hradů a zámků, dosavadní zaměstnanci ústeckého pracoviště. "Hledáme ještě čtyři odborníky - architekty a kunsthistoriky," řekl dnes ČTK generální ředitel Národního památkového ústavu Aleš Krejčů.
Památkáři mají podle něj v současné době devět územních pracovišť. V budoucnu chtějí mít ale pobočky ve všech 14 krajích. Současně s Libercem se otevře pracoviště pro Zlínský kraj v Kroměříži. Nepokryté pak zůstanou jen kraje Karlovarský, Královéhradecký a Vysočina.
V Liberci bude odbočka Národního památkového ústavu sídlit v secesní vile v Jablonecké ulici. Památkáři jí získali bezúplatným převodem od někdejšího Okresního úřadu v Liberci, do její opravy a vybavení investují 25 milionů korun.
Podle Miloše Kadlece, ředitele Státního zámku Sychrov, kde sídlí jedno z územních pracovišť Národního památkového ústavu, se po otevření pobočky zrychlí administrativní záležitosti. V Liberci bude odborná část úřadu, která bude spolupracovat hlavně se samosprávami a státní správou. Na Sychrově pak zůstanou provozní oddělení pro hrady a zámky.
Liberecký kraj otevření pobočky vítá. Hlavním přínosem jejího vzniku je naplnění reformy veřejné správy, řekl již dříve novinářům hejtman Petr Skokan. Krajští zákonodárci podle něj usilují také o vznik dalších samostatných krajských institucí, především krajského policejního ředitelství a krajské justice.
0 komentářů
přidat komentář