V soutěži na podobu Václavského náměstí se sešlo 25 návrhů

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
31.10.2005 14:15
Praha

PRAHA - Soutěž o budoucí podobu Václavského náměstí v Praze vzbudila poměrně velký zájem. Architekti a architektonické týmy do ní přihlásili celkem 25 návrhů, řekl ČTK zastupitel Prahy 1 a předseda poroty Filip Dvořák (ODS). Porota počítala se zhruba 15 studiemi. Návrhy mohli architekti odevzdávat místní radnici do dnešního poledne.

Současný stav jednoho z nejznámějších prostranství nepokládají zástupci první městské části za uspokojivý. Zmizet by z něho měly zejména zaparkované automobily, výjimku by mělo mít jen zásobování a invalidé. Architekti se také měli zaměřit na rozmístění a množství restauračních zahrádek, reklamních panelů, městského mobiliáře a zeleně. Snížit by se měl rovněž počet prodejních stánků. Odborníci se měli dále zabývat případným návratem tramvají na náměstí.
Soutěžní podmínky si vyzvedlo 62 architektů, další tři ateliéry byly osloveny. Počet odevzdaných návrhů podle Dvořáka předčil očekávání poroty; předpokládala, že se jich sejde zhruba o deset méně. "Je to na hranici únosnosti pro hodnocení. Pro porotu to bude tvrdá práce," zdůraznil její předseda.
Porota by podle něho ráda dospěla k výsledkům do konce listopadu. Autor nejlepšího návrhu získá milion korun. Druhé místo bude spojeno s částkou půl milionu korun, za třetí místo činí odměna 250.000 korun.
Zatím ale není jasné, kdy by mohlo centrální pražské náměstí změnit vzhled. Bude to záviset na tom, zda na to budou mít úřady peníze, na zrušení takzvané severojižní magistrály před budovou Národního muzea i na výstavbě podzemních garáží pod náměstím.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Návrhů je 29
Jan Kratochvíl
31.10.05 06:51
Další info
Martin Rosa
31.10.05 07:51
Další info
Martin Rosa
31.10.05 08:38
Další info
31.10.05 09:30
zobrazit všechny komentáře