Jihomoravský kraj chce od státu pronajmout vládní vilu

Vložil
ČTK
09.06.2007 07:30
Žďár nad Sázavou

Brno - Jihomoravský kraj si chce od státu pronajmout vládní vilu na Hroznové ulici v Brně-Pisárkách. Budovu se snaží pro své využití získat už od roku 2001, zatím ale marně. Radní Lubomír Šmíd dnes novinářům řekl, že radním je jasné, že kraj vilu zadarmo nedostane, proto se politici rozhodli požádat o její nájem.
    "Jsme přesvědčeni, že bychom uměli ten prostor využít," uvedl politik. Dodal, že zástupci kraje přijímají v Brně zahraniční návštěvy i domácí politiky a občas je prý potřeba mít je kde ubytovat nebo zařídit jednání. Kdyby kraj vilu získal, mohlo by se podle Šmída na jejím využití podílet také město Brno nebo Veletrhy Brno, které sídlí nedaleko.
    Zástupci kraje usilují o  vilu šest let. Od státu ale v minulosti dostali odpověď, že nabídku k využívání budovy musejí přednostně dostat státní instituce. "Dodnes se to nerozhodlo a nevyřešilo. Celých šest let stát hledá státní instituci, jíž by ji svěřil, a zatím je pořád vila prázdná," uvedl Šmíd. Podle informací radních je z domu údajně odvezený i mobiliář, aby se neztratil.
    Na kraji zatím nemají propočet, kolik by nájemné objektu mohlo stát, neexistuje ani finanční limit pro případný pronájem. Radní se ale domnívají, že by část nájmu mohli hradit státu formou oprav budovy. Partnerem k jednání bude pro krajské politiky Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.
    Rezidenci v Hroznové ulici dal ve 20. letech minulého století postavit brněnský textilní průmyslník Alfred Stiasstny. Autorem návrhu byl architekt Arnošt Wiesner, jeden z předních představitelů brněnského funkcionalismu. Hroznová ulice tvoří součást žádané vilové čtvrti Pisárky, nedaleko sídlí například ruský konzulát.
0 komentářů
přidat komentář