Lidé v Dolním Dvoře protestují proti holandské vesničce

Vložil
ČTK
07.06.2007 11:05
USA

New York

Dolní Dvůr (Trutnovsko) - Lidé v Dolním Dvoře v Krkonoších protestují proti chystané výstavbě takzvané holandské vesničky, která má mít 42 domků pro bydlení a rekreaci. Protest proti záměru výstavby vesničky podepsalo asi 90 obyvatel a chalupářů Dolního Dvora, který má asi 250 obyvatel. Uvedl to dnešní Krkonošský deník.
    Stavba vesničky, která má vyrůst v lokalitě Sluneční stráň, by podle odpůrců způsobila nedostatek vody v lokalitě. "Areál by stáhl všechny prameny. Už teď trpíme nedostatkem vody," uvedli odpůrci. Stavba by podle nich údajně také zničila silnici a celá oblast by trpěla velkou prašností.
    Podle starostky Dolního Dvora Magdaleny Ničové zatím není ve věci stavby vesničky nic rozhodnuto. "Zatím máme k dispozici jenom záměr, který investoři předložili," řekla. Zastupitelé podle ní chtějí oslovit lidi formou ankety, aby zjistili názory na rozvoj obce. Území, které je ve hře, patří do ochranného pásma Krkonošského národního parku. Jeho správci se proto budou k  investorskému záměru muset též vyjádřit.
    Podkrkonoší a Krkonoše jsou oblíbeným regionem zejména pro turisty z Nizozemska. Na několika místech si proto nechali postavit nové, moderně zařízené chalupy. Celé nizozemské vesničky v minulých letech vznikly například v Čisté nedaleko Vrchlabí a ve Stupné u Nové Paky na Jičínsku.
0 komentářů
přidat komentář