Radní Brna napočtvrté schválili firmu, jež zmodernizuje spalovnu

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
05.06.2007 11:10
Brno

Brno - Brněnští radní schválili výběr firmy, která získá zakázku na modernizaci spalovny za více než 2,5 miliardy korun. Dodavatele vybrala komise až ve čtvrtém výběrovém řízení, všechny předcházející tendry byly zrušeny. Vítěz soutěže zpracuje pro Brno zakázku na klíč, od projektu pro stavební povolení až po finální úpravy, řekla dnes ČTK předsedkyně představenstva městské firmy Spalovna a komunální odpady (SAKO) a radní Jana Drápalová.

    Vítěze tendru zatím radní nezveřejnili. Udělají to, až výsledky oznámí všem uchazečům. Soutěže se účastnily tři firmy.
    Provoz modernizované spalovny by měl být šetrnější k životnímu prostředí. Méně škodlivin budou obsahovat spaliny vystupující z nových kotlů a škvára, která při spalování vzniká, se bude třídit na frakce a využívat mimo jiné ve stavebnictví. Hlavní změnou bude, že teplo vznikající při spalování odpadu se bude bude sloužit k výrobě elektrické energie. V areálu spalovny se také vybuduje nová linka na třídění odpadu.
    Rekonstrukce přijde asi na 90 milionů eur, tedy více než 2,5 miliardy korun. Náklady z větší poloviny zaplatí Evropská unie, dotace činí 50 milionů eur, což odpovídá zhruba 1,4 miliardy korun. Dalších 425 milionů korun poskytne Státní fond životního prostředí a 670 milionů korun půjde z pokladny města. Zbytek uhradí SAKO z úvěru.
    Na opravách budou stavbaři a technologové pracovat za provozu. Modernizovaná spalovna by měla sloužit nejen Brnu, ale i širšímu regionu. Podle koncepce odpadového hospodářství Jihomoravského kraje měla by přispět k tomu, aby méně odpadů končilo na skládkách.
    Modernizace spalovny měla podle původních plánů skončit už v roce 2006, kvůli opakovaně rušeným výběrovým řízením ale začne nejdřív koncem letoška. Dokončena musí být podle dotačních smluv s unií do roku 2010.
0 komentářů
přidat komentář