Sponzoři stran na střední Moravě dostávají zakázky

Vložil
ČTK
04.06.2007 12:15
Olomouc

Olomouc - Řada stavebních firem, které v minulém roce získaly na větších radnicích v Olomouckém kraji klíčové zakázky na stavby či opravy za miliony korun, je podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) zároveň sponzory politických stran, jež radnice ovládají. Ve většině případů se to týká především občanských demokratů, v menší i ČSSD. Firmy i radnice jakoukoli spojitost mezi dary a zakázkami odmítají. Informuje o tom středomoravské vydání deníku.
    Z analýzy seznamu hlavních veřejných zakázek a přehledu sponzorů podle listu vyplývá, že tato záležitost se týká třeba firem Insta Prostějov, Alfaprojekt Olomouc, středomoravské divize akciové společnosti ŽSD, Modosu Olomouc, Centroprojektu Zlín či Prostasu Prostějov.
    Těmto firmám radnice nebo kraj loni udělily zakázky za desítky milionů, a společnosti přitom figurují jako loňští sponzoři ODS nebo ČSSD. Právě tyto dvě strany ovládají města Olomouc, Prostějov a Přerov, pravicová koalice ODS a lidovců sedí i v čele Olomouckého kraje.
    Například Insta Prostějov dělala opravy ulic v  Hejčíně v Olomouci a kanalizaci ve Vrahovicích u Prostějova dohromady za téměř 50 milionů korun a ODS zároveň věnovala 50.000 korun. "To nijak nesouvisí. Zakázky jsme vysoutěžili a ODS jsme dali dar, protože podporuje rozvoj podnikání," řekl deníku jednatel Insty Josef Špalt. Rovněž primátor Olomouce Martin Novotný (ODS) souvislost odmítá: "Já žádné spojení nevidím. Je to o tom, že stavebních firem je v kraji omezené množství. Co se týče ODS, tam už bych vůbec žádný problém neviděl. V minulém volebním období jsme zakázky neměli na starosti," uvedl deníku primátor.
    Jiný názor mají ovšem zástupci organizace Transparency International, která se radničními zakázkami zabývá. "Souvislost zakázek a sponzorů není důkazem, ale minimálně znakem možné korupce. Ukazuje to na propojení mezi politickými stranami a firmami. Je to problém zejména na komunální úrovni," řekl deníku Michal Štička z této organizace.
0 komentářů
přidat komentář