Česko-rakouský projekt představuje v Brtnici Hoffmanna a Loose

Vložil
ČTK
03.06.2007 17:10
Olomouc

Brtnice (Jihlavsko) - Muzeum užitého umění ve Vídni a Moravská galerie Brno připravily pro návštěvníky Brtnice na Jihlavsku nevšední zážitek. V  místním muzeu si mohou prohlédnout vybraný nábytek, skleněné objekty, kresby, fotografie i texty dvou vlivných architektů vídeňské moderny Josefa Hoffmanna a Adolfa Loose. Výstava Ornament a tradice, jež za účasti asi 400 hostů začala dnes, sleduje napínavou diskusi mezi oběma umělci.
"Otázka, zda vůbec a jak se tvary smějí zdobit, charakterizovala estetický diskurz ve Vídni kolem roku 1900. V otázce hodnoty ornamentu se Josef Hoffmann a Adolf Loos stali v  průběhu svého vývoje rozhořčenými protivníky. Hájili v tomto střetu kontroverzní pozice: Josef Hoffmann jako spoluzakladatel spolku Secese a Wiener Werkstätte a Adolf Loos jako odpůrce jakýchkoliv ozdob na užitných předmětech i domech a jako autor polemiky Ornament a zločin," řekla ČTK kurátorka výstavy Martina Straková.
    Josef Hoffmann (1870-1956) a Adolf Loos (1870-1933) se setkali již ve školních letech. Oba studovali na gymnáziu v Jihlavě a později navštěvovali stavební oddělení Vyšší státní průmyslové školy v Brně (1888/89). Po maturitě se jejich cesty rozdělily. Jako perspektivní architekti se později opět setkali ve Vídni.
    Hoffmann se narodil právě v Brtnici na Jihlavsku. Úsilím několika nadšenců v čele s někdejší knihovnicí Eliškou Nosálovou vzniklo v jeho rodném domě na náměstí muzeum. Později i knihovna a objekty na zahradě k pořádání letních akcí. Od loňska je muzeum v Brtnici vedeno jako společné pracoviště Moravské galerie v Brně a vídeňského Muzea užitého umění (MAK).
    Aktivity MAK v Hoffmannově domě sahají až do roku 1992. Výstavní řadou na témata z okruhu kolem Josefa Hoffmanna odhaluje nyní MAK různé aspekty v životě a díle tohoto významného architekta. Výstava Josef Hoffmann - Adolf Loos potrvá do 28. října. Financována je z prostředků programu EU Interreg.
    V pátek 22. června projekt pokračuje Muzejní nocí, kterou budou provázet noční prohlídky, výtvarná dílna, módní přehlídka, koncerty a noční výprava k náhrobku Hoffmannových rodičů. Návštěvníky čekají i speciální slevy publikací.
0 komentářů
přidat komentář