UNESCO bude jednat o 45 návrzích na zápis na svůj seznam

Zdroj
Pavel Zavadil
Vložil
ČTK
02.06.2007 13:50
Francie

Paříž

Paříž - Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) bude tento měsíc na Novém Zélandu rozhodovat o případném zařazení dalších 45 míst na svůj prestižní seznam světového dědictví. Mezi 39 státy, které kandidatury předložily, jsou i Česká republika a Slovensko. Organizace to oznámila ve svém pařížském sídle.
    Z České republiky se o  zápis uchází historická ruční papírna ve Velkých Losinách, ze Slovenska karpatské bukové pralesy na severovýchodě země. Slovensko tuto kandidaturu předkládá spolu s Ukrajinou jako přeshraniční projekt. Pro Českou republiku by to byla třináctá a pro Slovensko šestá zapsaná památka. Celosvětově je zatím na seznamu 830 míst.
    To, že navrhované památky projdou odborným posuzováním a dostanou se až na pořad výboru světového dědictví UNESCO, neznamená ještě automaticky, že návrh bude schválen.
    Papírna ve Velkých Losinách je nejstarší dosud pracující ruční papírna ve střední Evropě. Letos oslaví 410. výročí založení. Je pozoruhodná i jako architektonický barokně-klasicistní celek z 18. a 19. století. Východoslovenské pralesy jsou zase pozoruhodné svým rostlinstvem a živočichy, kteří v nich žijí.
    Výbor světového dědictví bude v Christchurchi jednat i o stavu 31 míst, která jsou na seznamu ohroženého světového dědictví, a o případném zařazení dalších památek na tento seznam. Česká i slovenská mise při UNESCO dnes ČTK sdělily, že nemají žádné signály, že by to hrozilo některé z českých nebo slovenských památek UNESCO.
    Mezi dalšími jednacími body je i dopad klimatických změn na památky tvořící světové kulturní dědictví, možnosti omezení rizik plynoucích pro tyto památky z  přírodních katastrof a také koncepce "výjimečné univerzální hodnoty", která tvoří základ pro zápis památek na seznam UNESCO. Zvláštní bod tvoří také stav konzervace jeruzalémského starého města a jeho hradeb.
0 komentářů
přidat komentář

Související články