V centru Ostravy skončila rekonstrukce Masarykova náměstí

Vložil
ČTK
02.06.2007 12:30
Ostrava

Ostrava - Masarykovo náměstí v centru Ostravy je po roční rekonstrukci opět průchozí. Téměř deset tisíc metrů čtverečních je nově vydlážděno žulou a mramorem, do dlažby jsou vsazeny mosazné desky s historickými událostmi ve městě. Na náměstí zůstal zachován Mariánský morový sloup, nově je umístěna bysta T.G. Masaryka. Přímo z dlažby tryská průchozí fontána, náměstí lemuje 34 stromů. Téměř 100 milionů korun poskytlo na rekonstrukci město společně s obvodem Moravská Ostrava a Přívoz, sdělila dnes ČTK Táňa Arťušenková z oddělení prezentace ostravského magistrátu.
    Náměstí je vydlážděno žulovými deskami ve třech odstínech a mramorovými dlažebními kostkami. Při pohledu shora vytváří optický dojem perského koberce s třásněmi. Mezi dlaždicemi jsou chronologicky vsazené mosazné desky, které lidem připomínají 30 nejvýznamnějších okamžiků v historii Ostravy. "První historický milník připomíná, že lovci mamutů na Landeku už před 25.000 lety pálili uhlí ve svých ohništích. Poslední milník je o roce 1997, kdy tisíciletá voda způsobila Ostravě škody za 4,5 miliardy korun," uvedla Arťušenková.
    Uprostřed náměstí stoupá přímo z dlažby voda až do výšky 2,5 metru. Trysky fontány jsou umístěné pod povrchem, a tím vytvářejí neohraničenou a průchozí fontánu. "Při budování strojovny kašny a archeologickém výzkumu jsme přemístili asi 1300 kubíků zeminy," řekl ČTK ředitel společnosti Tchas Jiří Geisler.
    Podle archeologa Michala Zezuly odhalili archeologové v hloubce dvou metrů vrstvu z  období založení města ve 13. století. "Ve středověké vrstvě jsme našli například valounkové dláždění, kovové výstroje koní, udidlo nebo kostěné hrací kostky. Ve spáleništní vrstvě ze 16. století jsme našli kamnové kachle a zbytky dřevěného vodovodu, který přiváděl vodu do kašny," řekl ČTK. Nejcennější nález je podle něho olověný poutní odznak, který si někdo přivezl z jihoitalského Bari. Identický exemplář se našel před lety také v Olomouci.
    Na náměstí by se měla vrátit zrestaurovaná socha sv. Floriana z roku 1783, která tam stála do roku 1960. Náměstí je osazené 34 mladými jerliny japonskými, nejen pod nimi je možné sedět na lavičkách ze žuly a tropického dřeva. Lidé se mohou osvěžit u  dvou pítek. "V roce 1992 se na náměstí vrátil Mariánský sloup z roku 1702, který nahradil sochu milicionáře," řekl ČTK Antonín Barcuch z městského archivu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články