Plány nového amerického velvyslanectví v Bagdádu na internetu

Vložil
ČTK
01.06.2007 14:05
Strakonice

Washington - Podrobné plány nového amerického velvyslanectví, které se právě staví v Bagdádu, se objevily na internetu. Stalo se tak podle agentury AP vinou závažného porušení bezpečnostních pravidel panujících okolo citlivého projektu největšího amerického zastupitelského úřadu v zahraničí.
    Počítačové projekce ambasády, která se již brzy má stát skutečností, se objevily na internetové stránce architektonické firmy Berger Devine Yaeger Inc z Kansas City, která mohutný komplex vyprojektovala. Plány zmizely ze sítě krátce po zásahu ministerstva zahraničí.
    "Velmi tvrdě pracujeme na tom, abychom zajistili bezpečnost našich zaměstnanců v zahraničí. Zveřejnění takových informací maří naše úsilí," zhrozil se mluvčí ministerstva Gozalo Gallegos.
    Na internetu se objevilo deset záběrů ambasády, včetně celkového rozvržení a popisu jednotlivých budov, včetně samého velvyslanectví, připojených úřadoven, strážnice námořních pěšáků, bazénu, oddychového centra a rezidencí velvyslance a jeho zástupce.
    Ambasáda se buduje pod přísnou ostrahou a ještě přísnějšího utajení na břehu řeky Tigris za mohutnými ploty, úměrným obavám z útoků povstalců na tak prvořadý cíl. Stavba na 104 akrech za 592 milionů dolarů (12,44 miliard Kč), kde má žít na 380 rodin diplomatů, má být dokončena v září. Podle loňské zprávy zahraničního výboru amerického Senátu má být bezpečnost velvyslanectví na zcela mimořádné úrovni.
    Mluvčí bagdádského velvyslanectví Dan Sreebny s odvolání na bezpečnostní důvody se odmítl vyjádřit, nakolik zveřejněné obrázky odpovídají realitě.
    Mateřská firma architektonické kanceláře Louis Berger tvrdí, že zveřejněné plánky byly natolik předběžné, že by nijak nepřátelům nepomohly. Lepší přehled si prý lze obstarat stažením družicových snímků z internetu.
0 komentářů
přidat komentář