Praha 6 otevírá staronovou obřadní síň ve Skleněném paláci

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
ČTK
30.05.2007 11:15
Praha

Praha - Svatebčané mohou od června využít novou obřadní síň ve Skleněném paláci v Praze 6, který radnice od roku 2001 rekonstruovala. Síň se přesunula do místa původní kavárny. Pro svatebčany přináší zvýšený komfort. Mimo jiné má klimatizaci nebo bezbariérový přístup, novinářům to dnes řekl starosta šesté městské části Tomáš Chalupa.
    Nová obřadní síň je větší. Je v ní místo na šatny pro dvě svatby zároveň nebo oddělenou úpravnu nevěsty. "Je pozitivní, že se obrátila do klidnější ulice, tedy i ten hluk z dopravy je menší než v původní lokaci," uvedl Chalupa. V červnu čeká síň zkušební provoz. Plně využívána bude od července. Náklady na její vybavení byly přibližně 20 milionů korun. V době rekonstrukce se svatby konaly v Pelléově vile.
    Pražané mohou v paláci navštívit také specializovanou prodejnu vín a destilátů a obchod s květinami. V prostorech je také kavárna, která vznikla podle původního projektu včetně nábytku nebo osvětlení. Na poslední volné místo radnice vypíše výběrové řízení. Mělo by v něm být informační centrum.
    Skleněný palác má za sebou už tři etapy oprav. Městská část do něj investovala přes 100 milionů korun. Při rekonstrukci se vyrobily repliky původních zhruba 30 procent obkladů a dlažeb. Staré a nové tedy tvoří mozaiku. "Čas a ovzduší se na původním materiálu projevují, barva i glazura trpí. Nynější barevné rozdíly se časem srovnají," uvedl Alois Novák ze společnosti Sneo, která dohlížela na opravu.
    Zbývá ještě zrekonstruovat například vytápění, které je netypicky ze stropů. "Je to technický oříšek, zatím se nám nepodařilo najít moc lidí, kteří by to dokázali opravit, kdyby došlo k poruše," řekl Chalupa.
    "Dům vždycky patřil těm k mimořádně drahým a luxusním bytům v Praze. Ten dům byl tak postaven," řekl Chalupa. V paláci byly zimní zahrady, podzemní garáže, tenisové kurty, byt domovníka, lázně, sluneční terasa na střeše. Městská část nepočítá s  jeho prodejem. Patří mezi historický majetek obce.
    Funkcionalistický dům na náměstí Svobody byl projektován architektem Richardem Ferdinandem Podzemným jako dům Zemské banky. Dokončen byl roku 1937. V roce 1964 byl prohlášen kulturní památkou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články