Ostrov uspěl s projektem na lákání turistů k obnoveným památkám

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
29.05.2007 00:10
Plzeň

Ostrov (Karlovarsko) - Ostrov byl úspěšný ve druhém kole výzvy na získání dotací z EU v rámci Společného regionálního programu (SROP) se svým projektem Ostrov - město památek. Ten bude pokračováním úspěšné akce Historický Ostrov. Náklady na realizaci projektu jsou kolem 900.000 korun a město ze SROP získá 75 procent částky. Patnáct procent je příspěvek Karlovarského kraje a deseti procenty se podílí město. ČTK to dnes řekl manažer projektu Richard Štěpánovský.
    S realizací projektu Ostrov - město památek se počítá od dubna do října. Součástí projektu je mimo jiné vznik regionálních a místních propagačních materiálů na podporu cestovního ruchu, jako jsou brožury nebo webové stránky. Dále chce město připravit dva odborné semináře. První na téma možnosti rozvoje cestovního ruchu s potenciálem barokních památek, druhý zaměřený na soubor architektury tradicionalismu 50. let 20. století, uvedl manažer projektu Richard Štěpánovský.
    Projekt obsahuje také vytvoření naváděcího systému pro motoristy, cyklisty a pěší k památkám v Ostrově. Dále by měl vzniknout informační a orientační systém v areálech památek, zejména zámeckém areálu a areálu kláštera. "Informační a orientační systém bude v  zámeckém areálu a areálu kláštera doplněn o četné historické malby a rytiny, které umožní turistům porovnání panoramatických výhledů z různých dob a současností," uvedl Štěpánovský.
    Partnerem projektu je Sdružení Krušné hory - západ, které městu pomůže s distribucí propagačních materiálů na veletrzích cestovního ruchu v Česku i v zahraničí. Proto se Ostrov nezaměřuje jen na své památky, ale hodlá propagovat celý mikroregion. Ostrov tak bude podle Štěpánovského vstupní branou do tohoto území. "Chceme podnítit vytvoření osy rozvoje cestovního ruchu nadregionálního významu Karlovy Vary - Ostrov - Jáchymov - Boží Dar - Klínovec (Krušné hory) - Německo," dodal Štěpánovský.
    Projekt Historický Ostrov, na který Ostrov - město památek naváže, končí letos. Byl zaměřen na rekonstrukci, zpřístupnění a oživení historické části města. Jeho rozpočet se pohybuje kolem 145 milionů korun, z toho asi 106 milionů korun získalo město ze SROP. Peníze sloužily na obnovu objektů, které dosud nesloužily k využití v cestovním ruchu. Proto je nutné zajistit vhodnou a dostatečnou propagaci, uvedl manažer.
0 komentářů
přidat komentář

Související články