V Plzni vyroste do dvou let soukromá vysokoškolská kolej

Vložil
ČTK
29.05.2007 00:20
Plzeň

Plzeň - Studenti Západočeské univerzity (ZČU) se mohou těšit na novou kolej, kterou postaví soukromý investor. Třípatrová budova má vyrůst v  sousedství kolejí v Bolevecké ulici na Lochotíně a nabídne 130 lůžek. Pro studenty, kterým v Plzni lůžka chybějí, tam bude i podzemní parkoviště. Píše to Právo v regionální příloze.
    "Doufám, že se podaří zahájit stavbu příští jaro. Pak by bylo možné kolej otevřít v září roku 2009," řekl investor Miroslav Zahout, majitel firmy Plzeňské stavitelství.
    ZČU má nyní na kolejích 3000 míst. Mimoplzeňských studentů je ale zhruba 7000. "Každý z nich dostává ze zákona ubytovací stipendium a sami si rozhodují, zda budou bydlet na koleji, v  soukromí nebo zda budou do školy denně dojíždět," řekl kvestor Antonín Bulín. Privátní ubytování si podle něj zajišťuje 2500 až 3000 studentů.
    Ubytovací stipendium činí 678 korun měsíčně, kolejné se pohybuje kolem 2000 Kč. Pokud si skupina studentů pronajme byt, dostanou se v přepočtu na osobu na podobné částky. Kolik se bude platit na nové koleji, ukáže podle Zahouta trh.
    Univerzita spolupracuje i se soukromými ubytovateli nabízejícími kolem 1000 lůžek. "Řadu z nich považujeme za své partnery a umožňujeme jim například přístup do univerzitní počítačové sítě," vysvětlil kvestor.
    ZČU sama ve střednědobém výhledu s výstavbou kolejí nepočítá. Chce se soustředit na rekonstrukci a zkvalitnění prostředí těch současných. Jedná ale s developery, kteří by zajistili také výstavbu domů se startovacími byty pro zaměstnance, doktorandy i výzkumné pracovníky. Plány na nové ubytovací kapacity konzultovalo s univerzitou několik investorů.
0 komentářů
přidat komentář