Spor o pojištění WTC je vyřešen, obnova může začít

Vložil
ČTK
24.05.2007 11:00
USA

New York

New York - Majitelé Světového obchodního centra (WTC), které bylo v roce 2001 zničeno při teroristickém útoku na Washington a New York, uzavřeli dohodu o vypořádání nároků a ukončení všech žalob. V rámci pojistného plnění vyplatí čtyři pojišťovací ústavy a jejich součásti asi dvě miliardy dolarů (zhruba 42 miliard Kč), takže může začít obnova místa, kde věže WTC kdysi stály, a které dostalo název Ground Zero.
    Developer WTC Larry Silverstein se po zničení obou věží WTC začal soudit s pojišťovnami o to, zda jde o jeden nebo dva pojistné případy. O uzavření sporů, které se táhly téměř šest let, dnes na tiskové konferenci informoval guvernér státu New York Eliot Spitzer.
    "Dohoda odbourává poslední velkou překážku v rozvoji Ground Zero," sdělil Spitzer. S vyplacením dvou miliard dolarů souhlasily pojišťovny Travelers Companies, Zürich American Insurance Company, Allianz Global Risk Insurance Company, Swiss Re a její tři součásti Industrial Risk Insurers, Employers Insurance Company Wausau a Royal Indemnity Company.
    Spitzer a státní šéf dozoru nad pojišťovacím odvětvím Eric Dinallo zhruba dva měsíce jednali s pojišťovnami, Silversteinem a majitelem pozemků, což je společnost Port Authority of New York & New Jersey.
    Od roku 2001 už se v rámci pojistného plnění vyplatilo asi 2,55 miliardy dolarů, takže dvě miliardy, o  nichž hovoří dnešní dohoda, je částka navíc. Je to ale přibližně o 130 milionů dolarů méně, než činila částka, kterou po sporech z roku 2004 soud určil na obnovu místa.
    Spory kolem pojistného plnění přišly obě strany na stovky miliony dolarů, což jsou peníze, které většinou "spolkli" právníci. "Dohoda zajistí, že firmy Port Authority a Silverstein Properties budou mít finanční zdroje na to, aby splnily své závazky a obnovily místo po Světovém obchodním centru tak, že bude chloubou všech Newyorčanů, a urychlí revitalizaci Manhattanu," řekl Spitzer.
    Silverstein si WTC pronajal jen pár týdnů před útokem teroristů, předtím ale uzavřel asi u deseti pojišťoven pojistku na 3,5 miliardy dolarů. U soudu se domáhal dvojího plnění, protože na WTC zaútočila dvě letadla, a každé zničilo jednu z věží. Dnešní dohodu ocenil rovněž starosta New Yorku Michael Bloomberg.
0 komentářů
přidat komentář