Na Bienále v Benátkách zastoupí Česko Irena Jůzová

Zdroj
Petr Veber
Vložil
ČTK
23.05.2007 11:50
Praha

Praha - Českou republiku bude na Bienále v Benátkách od 10. června do 21. listopadu reprezentovat Irena Jůzová. V česko-slovenském pavilonu vystaví odlitek svého těla. "Svlečenou kůži" zabalí jako zboží. Součástí výtvarného projektu je i prostor - butik, v němž se krabice budou nabízet.
    Nápad vznikl podle dvaačtyřicetileté výtvarnice z vnitřní potřeby. "Umělec jde na trh se svými emocemi, prožíváním... Chodí na trh se svou kůží," řekla na dnešní tiskové konferenci Jůzová.
    Tělo v jejím projektu nepůsobí sexuálně, esteticky ani psychologicky, ale autorka podle kurátora výstavy Tomáše Vlčka spíše upozorňuje na moc, masovou komunikaci a trh. "V tomto smyslu je prezentování otisku vlastního těla v prostředí exkluzivního butiku, tvořeného prefabrikovanými výlisky papírové architektury, činem odstupu, tázání i kritiky," uvedl.
    Jůzová zvítězila svým dílem nazvaným Kolekce-Série mezi 20 projekty. Je absolventkou Akademie výtvarných umění, kde pak byla odbornou asistentkou. Od loňska působí v Ateliéru prostorové tvorby na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
    Národní galerie v Praze chystá na období od 13. prosince do 31. března 2008 výstavu, která instalaci z benátského pavilonu přiblíží i tuzemskému publiku.
0 komentářů
přidat komentář