Brotánkův internát ve Vysokém Mýtě ušetří 90% energií

Vložil
ČTK
22.05.2007 14:20
Pardubice

Pardubice - Tým architekta Aleše Brotánka dnes v Pardubicích převzal cenu ministerstva průmyslu a obchodu za projekt Domova mládeže ve Vysokém Mýtě. Brotánek ČTK řekl, že takzvaný pasivní dům uspoří Pardubickému kraji 80 až 90 procent energií.
Rekonstrukce objektu a venkovní plochy přijde Pardubický kraj, stát a nejspíš také EU na více než 80 milionů korun. V  září 2008 se do něj má stěhovat 75 mladých lidí. Kraj internát převzal v roce 2003. Do té doby tam spalo na pokojích až šest studentů dohromady. Po modernizaci internátu v něm budou jedno- až třílůžkové pokoje.
"Budova byla v té době na zavření. Když jsem ji poprvé viděl, říkal jsem si, že mi to byl čert dlužen," řekl ředitel Domova mládeže Jiří Podroužek.
Podle Brotánka nemusí být dům, který spoří energie, automaticky dražší. "Spíše je problém, že firmy ještě neumí takové domy stavět a samy navyšují cenu oproti běžným stavbám o 30 procent," řekl Brotánek. On naopak vyprojektoval dům, jehož finální cena byla o 30 procent nižší než u běžných staveb. "Domy se staví standardními metodami. Jsou ale náročnější na organizaci pracovních postupů," uvedl Brotánek.
Po dokončení má internát spotřebovávat ročně 21,5 kilowatthodin (kWh) na metr čtvereční. Pokud se staví nový pasivní dům je spotřeba nižší, asi 15 kWh. Běžný dům spotřebuje 150 kWh na metr čtvereční. Takzvaný nízkoenergetický dům kolem 50 kWh, řekl Brotánek.
"Rekonstrukce domu, v kterém jsou vysoké stropy a velké místnosti, je samozřejmě obtížnější," řekl architekt. Princip pasivního domu spočívá ve známých stavebních metodách. Objekty mají silnější zateplení, řízenou výměnu vzduchu, okna s třemi skly a zateplené rámy. Na vytápění a ohřev vody domy využívají alternativní zdroje, soustavu plynových kotlů, solární energii a biomasu. Části střech budou oseté bezúdržbovou zelení, které zadrží 90 procent srážek, a v horkých dnech se voda vypaří a zvlhčí vzduch ve městě, řekl Brotánek.
Podle Brotánka se zatím staví nízkoenergetické a pasivní domy spíše v promile. Zhruba před pěti lety se začal zájem firem i soukromníků o stavby, které spoří energie, postupně zvyšovat.
0 komentářů
přidat komentář