Plán výstavby exkluzivních domů v Praze 6 má zpoždění

Vložil
ČTK
18.05.2007 21:00
Praha


Praha - Plán pražského magistrátu na výstavbu exkluzivních domů u Neherovské ulice podle návrhů předních českých architektů má zpoždění. Důvodem jsou odvolání některých místních obyvatel a sdružení ve schvalovacích řízeních. Projekt u nich vyvolává pochyby. Město však na prodej parcel, na nichž budou domy stát, nespěchá. Pozemky cenu neztratí, řekl ČTK primátorův náměstek Pavel Klega (ODS).
    Podle sedm let starého záměru má na parcelách vzniknout podobný projekt, jako je blízká "osada Baba" ze 30. let minulého století. Na obecních pozemcích se tehdy stavěly funkcionalistické rodinné domy podle projektů předních architektů.
    Magistrát hodlá nabídnout ve výběrových řízeních zájemcům dvě desítky parcel o průměrné rozloze 1000 metrů čtverečních. Podmínkou bude to, že si kupci zvolí některého ze čtyř desítek architektů. Každý z autorů navíc bude moci navrhnout nejvýše dva domy.
    Na prostranství musel magistrát nejprve postavit inženýrské sítě a další infrastrukturu. Práce byly dokončeny teprve loni, stály asi 30 milionů korun. "Prakticky proti všem správním rozhodnutím byly podány opravné prostředky, po jejich zamítnutí pak v  některých případech i soudní žaloby," uvedl Slavoj Vrbický z firmy TCP, která výstavbu zajišťovala. Projekt se už zpozdil o více než dva roky, dodal.
    Některým místním lidem a sdružením nevadí samotná výstavba domů, ale mělo by jich být podle nich méně. Zvětšit by se naopak měl plánovaný park a sportoviště.
    Zeleň zatím vysazena nebyla, hřiště ještě postaveno nebylo, počítá se s tím až při výstavbě domů. Kdy by mohla začít, není známo, ač jsou na ni vydána platná územní rozhodnutí. "Soudní spory nejsou dosud ukončeny a o  dalším postupu při prodeji pozemků není rozhodnuto," řekl Vrbický.
0 komentářů
přidat komentář