Kampa vystavuje zápůjčky děl Pieta Mondriana

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
16.05.2007 20:40
Praha

Praha - Muzeum Kampa připravilo společnou výstavu dvou představitelů moderního malířství, tvůrce českého původu Františka Kupky a nizozemského autora Pieta Mondriana. Kupkova díla pocházejí ze sbírky pražského muzea, 18 Mondrianových obrazů je zapůjčeno ze tří významných evropských sbírek. Výstava potrvá do 29. července.
    Díla na výstavu zapůjčily Gemeentemuseum v Haagu, Kunstmuseum v Krefeldu a Museum Thyssen-Bornemisza v Madridu. Tvorba Pieta Mondriana se podle pořadatelů v tomto rozsahu představuje v Česku poprvé.
    Malíři František Kupka (1871 až 1957) a Piet Mondrian (1872 až 1944) se do historie moderního umění 20. století zapsali jako průkopníci abstraktního malířství. Důležitá fáze jejich objevitelského úsilí je spojena hlavně s raným tvůrčím obdobím. Kupka pobýval v Paříži od roku 1896, Mondrian od roku 1911, kdy podobně jako jeho souputník vystavil dva ze svých nejnovějších obrazů v Salonu nezávislých.
    Historikové nevědí, zda se vůbec znali, ale patrně o sobě věděli. Měli společného přítele, malíře a kritika Theo Van Doesburga, který v  roce 1924 dokonce napsal oslavný článek ke Kupkově pařížské výstavě.
    K čisté abstrakci dospěli oba rozdílnými metodami, mezi ranou fází jejich děl je ale podle pořadatelů výstavy několik paralel. Oba se snažili překonat tradiční principy malby a její konvenční omezení viditelnou skutečností, usilovali ale také o vyjádření "esence přírody skryté v realitě".
    Zatímco Mondrian omezil svou škálu výrazových prostředků a pomocí linií, ploch a barvy postupně abstrahoval kompozici do jednoduchých geometrických tvarů, Kupka toužil vytvořit obrazy v rytmech a v čistých barevných vztazích, které by mohly být přirovnány k  Bachovým hudebním abstrakcím.
0 komentářů
přidat komentář