Turisté se dostanou pěšky z centra Třebíče až k bazilice

Vložil
ČTK
15.05.2007 11:35
Třebíč

Třebíč - Do dvou let by se měli turisté v Třebíči bez problémů dostat pěšky z centra města přímo k bazilice sv. Prokopa, která je památkou zapsanou na seznam UNESCO. Radnice o vybudování přístupové komunikace ze Žerotínova náměstí k bazilice v areálu zámku uvažuje už několik let, až teď se však podařilo vykoupit potřebné pozemky. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Ivan Přibík.
    Několik stovek metrů dlouhý chodník by měl stát několik milionů korun. Přesné náklady určí projekt, který chce mít radnice k dispozici do konce letošního roku. "Chodník přivede turisty ze zadní části Žerotínova náměstí přímo až k apsidě baziliky. Dlažba by měla odpovídat historické lokalitě, stylizované veřejné osvětlení doplní lavičky," uvedl Přibík.
    Zámecký areál je nyní dobře přístupný ze severní strany, kde před časem vzniklo parkoviště pro automobily a autobusy. Chodci však zatím musejí přicházet k zámku velmi frekventovanou ulicí 9. května.
    Bazilika byla společně se židovskou čtvrtí zapsána na seznam památek UNESCO v polovině roku 2003. Zapsání na prestižní seznam zásadně zvýšilo počet návštěvníků Třebíče.
0 komentářů
přidat komentář

Související články