Vědci budou v Ústí diskutovat o vlivu diktatur na umění

Vložil
ČTK
14.05.2007 19:30
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Historikové a umělci budou ve čtvrtek a v  pátek na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) debatovat o tom, jak se totalita projevuje a projevovala v uměleckých dílech. Na konferenci Překonávání diktatur přijedou umělci z Česka, Německa, Polska, Maďarska, Rumunska a Itálie. ČTK to dnes řekla Kristina Kaiserová, ředitelka Ústavu slovansko-germánských studií UJEP, který konferenci spolupořádá.
    Podle Kaiserové se budou vědci zabývat tím, jak umělecká díla reflektovala diktaturu v  zemi, kde vznikla. Umělci by zde měli představit díla vytvořená v době totality, která režim dané země považoval za nějak škodlivá, a proto je většinou nemohli zveřejnit. Konference se bude zabývat nejen literaturou, ale i hudbou nebo výtvarným uměním. Například německý fotograf by zde měl dokumentovat, jak fotografoval Berlín v době NDR a jak v současné době.
    Z konference bude vytvořen sborník, do kterého umělci poskytnou minimálně jedno své dílo. Napsané bude v jejich rodné řeči a zároveň předloženo do angličtiny. Podle Kaiserové tak bude možné souhrnně vidět, jak jednotliví umělci z několika zemí vnímali diktatury, ve kterých žili, a rozdíly mezi nimi. "I dnes v různých zemí na diktatury nahlížejí rozdílně," vysvětlila Kaiserová. Dodala, že účastníci z  Itálie zde budou prezentovat zemi, v níž diktatura nebyla, a umění se tak mohlo svobodně rozvíjet. Sborník podle ní bude velmi zajímavým materiálem jak pro historiky, tak odborníky zabývající se literaturou.
0 komentářů
přidat komentář